"Az előrejelzések szerint kitart a téli fagyos időjárás, és kellően vastag, biztonságos marad a tó jege is egy ilyen rendkívüli balatoni programhoz" - mondta Kardos Gábor ötletgazda az ilovebalaton.hu portálnak.

A résztvevők szombaton egy előre bejárt, kijelölt útvonalon, szakaszosan indulnak majd el a badacsonyi kikötő melletti strandról. A jégtúra vége Fonyód főstrandján lesz. A résztvevők kellő létszám esetén jelképes élőláncot alakítanak majd ki az északi és a déli part két települése közötti, több mint 5 kilométeres távon. A szervezők a jégen való visszatérés biztosítását nem vállalják.

"A gyalogtúrázók mellett várunk minden jégsportkedvelőt, akár korcsolyával, akár fakutyával érkezik, a szánkós túrázókat, a kutyás jégszánokat, a jégvitorlázókat, a jégszörfösöket, a kite-korcsolyázókat, jöjjenek és használják ki a kivételes alkalmat, hogy annyi év után végre jó a jég" - fogalmazott Kardos.

A résztvevőknek mindenben követniük kell a rendezvényt biztosító Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szakemberereinek utasításait. A javasolt útvonalról letérni nem lehet, mert a Balaton jegén bárhol lehetnek rianások vagy akadhatnak olyan meleg vizű források, amelyek felett vékonyabb a jég.

A rendezvény Facebook-oldalán péntek reggel megjelent közlemény szerint elképzelhető, hogy nem lehet megtartani a túrát. "A vízirendészettel és a vízimentőkkel egyeztettünk, és fel kell hívnunk mindenki figyelmét, ha holnap is olyan köd lesz, mint ma, akkor valóban veszélyes lenne és jogszabályba is ütközne, így köd esetén nem tarthatjuk meg az átcsúszást."

"Ha jó idő lesz holnap, akkor mindenki készüljön korcsolyával és bakanccsal, mert a táv kétharmadáig korcsolyával célszerű eljutni, de onnan egy szakaszon csak bakanccsal lehet. Jó esetben így egy órán belül át lehet érni, de érdemes inkább másfél-két órát szánni rá, mert az egyéni tempók nagyon eltérhetnek."

Címkék: átcsúszás, jég, olvasóink kérdezték, Balaton