A melegedőhelyeket akárcsak országszerte, úgy Somogyban is a polgármesterek vagy a védelmi bizottság döntése alapján nyitják meg. Az alábbi táblázat a somogyi listát tartalmazza.

somogyi melegedőhelyek listája

A listát és az alábbi jó tanácsokat a somogyi katasztrófavédők tették közzé.

Hó eltakarítás, síkosságmentesítés

Havas időben összefagyott hó, az ereszcsatornákról jég eshet a járókelőkre, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak. A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ami további veszélyforrásokat jelenthet (elbotlás, elesés, stb.).

A közlekedés során nem csak a gépjárművezetőknek, hanem a gyalogosan közlekedőknek is figyelniük kell a havas, jeges, csúszós útviszonyokra. Az ingatlanok, üzletek, vendéglátó-ipari egységek, elárusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok (az ingatlan és az úttest közötti valamennyi járdaszakasz) folyamatos tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv) hintéséről a tulajdonos/használó köteles gondoskodni.

Az ingatlan tulajdonosa/használója köteles a járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagtól való megtisztításáról gondoskodni, valamint a veszélyes, lelógó jégcsapokra (táblával, felirattal) hívja fel a járókelők figyelmét, hívjon segítséget a jégcsapok biztonságos eltávolításához!

Segítségkérési lehetőségek

Elektromos áram- és gázszolgáltatás egyidejű, tartós kimaradása esetére gondoskodjon átmeneti szállásról rokonoknál, ismerősöknél! Az áram- és gázszolgáltatás kimaradása esetén kérjen segítséget a szolgáltatók havi, rész- vagy éves számlán lévő hibabejelentő telefonszámán! Kérjen segítséget a szomszédoktól, a ház közös képviselőjétől, a települések helyi lapjaiban és társasházak hirdető tábláin olvasható segélyhívó telefonszámok valamelyikén! Mobiltelefonja legyen üzemképes, feltöltött állapotban!

Szabadban tartózkodás során

Az időjárásnak megfelelően, lehetőleg rétegesen öltözzön fel, hiszen így veheti fel a harcot a hideg ellen! Tartózkodjon az alkohol fogyasztásától, meleg italok fogyasztása javasolt!

Mikor NE induljunk el az autóval?

Téli időszakban fokozottan kövessük nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! A katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein folyamatosan friss hasznos információkat találnak. Ismerje meg közvetlen környezete, illetve a tervezett útvonalat érintő viszonyokat, készüljön fel szükség esetén az útvonal esetleges módosítására, illetve nézze meg, hol van lehetőség biztonságos hosszabb idejű várakozásra (pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont).

Nehéz téli időjárási viszonyok között mindig gondolja át, feltétlenül szükséges-e az utazás vagy esetleg átütemezhető! Ha a hatóságok arra kérik a közlekedésben résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak el, kérjük, vegyék komolyan ezt a felhívást és halasszák el utazásukat!

Teendők kényszermegállás idején

A gépjárművet ne hagyja el, ha elakadna, sokkal nagyobb eséllyel találják meg a járműben, és védettebb is az időjárási viszonyoktól! Értesítse a hatóságokat, amennyiben saját erőből nem tudja a gépkocsit a hó fogságából kiszabadítani! Fontos helyzete pontos megadása! A járművet ne járassa folyamatosan, hogy az üzemanyag el ne fogyjon! Ha egy helyben fűtés céljából járatja a gépkocsi motorját, rendszeresen - 15 percenként - szellőztesse az utasteret!

Címkék: síkos, melegedő, mobil, segítség, havazás, , autó, olvasóink kérdezték