A DRV Zrt. Barcsi Térségi Ivóvíz Művezetősége tájékoztatása szerint augusztus 5-én műszaki hiba lépett fel a Vízvár-Bélavár-Heresznye településeket ellátó Vízvár telephelyű községi vízmű kútjánál. A szivattyú iszapot rántott fel, emiatt a vízkitermelés megszűnt. Aznap és szombaton megpróbálták helyi erővel elhárítani a hibát, ami egyelőre nem járt sikerrel.

A három település polgármestere, a szolgáltató valamint a katasztrófavédelem bevonásával az a döntés született, hogy a három településre vonatkozóan vízkorlátozást léptetnek életbe. A lakosság kiértesítése az önkormányzatok által mindhárom településen megtörtént.

A vízellátás jelenleg a Bolhó központjában található, templom előtti tűzcsapról történik, amelynek forrása a barcsi vízmű (Bolhó település Barcsról kapja a vizet). A DRV Zrt. tartálykocsival szállítja át a vizet az érintett településekre.

A vízvári vízműnél nem áll rendelkezésre térszíni tározó, így a lajtos kocsiból a METANUL-ba tárolják át a vizet. Ezzel a megoldással el lehetett érni azt, hogy kisebb nyomáson a fogyasztók továbbra is csapról tudnak vizet vételezni.

Vízváron a templom előtti, eddig használaton kívüli tartalék kutat használatba helyezték. Annak fertőtlenítése, bakteriológiai mintavételezése megtörtént. Jelenleg a kutat szivattyúzzák, a mintaeredmény megérkezéséig a csapadékelvezető árokba „dobják” a kitermelt vizet. A beindított tartalék kút a három település nyári vízigényét nem tudja teljes mértékben kielégíteni, így a kút sikeres beüzemelése esetén fenn kell tartani a tartályos szállítást is.

A szolgáltató a beiszapolódott vízvári kutat a hétfői napon kamerázza, a kúttal kapcsolatos további műszaki beavatkozások szükségességét jelenleg vizsgálják.

A vízszolgáltatással kapcsolatos kedvezőtlen esemény várhatóan több hétig fog problémát jelenteni az érintett településeken.

Címkék: iszap, vízvár, ivóvíz, szivattyú, korlátozás, olvasóink kérdezték, somogy