Négyszáz magyarországi és határon túli nevelőszülő, illetve gyermek nyaralt egy hétig az egyik siófoki szállodában. A játék és a kikapcsolódás mellett azonban a szakmai munkára is jutott idő.

Az egyik leggyakoribb beszédtéma az a kormányzati szándék volt, amely a jelenlegi formájában megszüntetné a gyermekotthonokat. Ebben, és a gyermekek családi körben történő elhelyezésben segítene a Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség is.

- A kormányzat egy valódi nevelőszülői hálózatnak legyen a patrónusa és engedje a nevelőszülőket önállóságra. Állítsa vissza a gyámságot, hogy a nevelőszülőt ne rabszolgának tekintsék, csak gondozzon, ő ismeri gyerekeket, így tudjuk végrehajtani a kormány azon jó szándékát, hogy két év múlva 90 százalékban a gyerekek nevelőszülőknél legyen elhelyezve - mondta Orbán István, a Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség alapítója.

Ez ugyanis a nevelőszülők szerint is a legjobb megoldás.

- Ami a legfontosabb szerintem, hogy a gyereknek a legjobb helye a családban van, tehát azokat a mintákat, értékeket egy nevelőszülőtől sokkal jobban el tudja sajátítani, mint egy hatalmas ilyen mamut intézményben - tette hozzá Kocsis Jánosné, a Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség elnöke.

Jelenleg tizenhárom településen összesen tizenöt nagyobb gyermekotthon működik még országszerte. Az ott élő gyerekek 8-10-12 személyes lakóotthonokban történő elhelyezésére 4,2 milliárd forintot biztosít a kormány.

Címkék: gyermekotthon, átalakítás, 2019, kormány, változás, olvasóink kérdezték