Egy átlagos üzletben tisztítószerek tucatja közül lehet válogatni - ezek között vannak hagyományos, és környezetbarát, biológiailag lebomló termékek is. Az összehasonlító tesztekkel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei azt akarták kideríteni, hogy a környezetbarát (öko) termékek, vannak-e olyan hatékonyak, mint a hagyományos tisztítószerek.

A mosogatószerek összehasonlító vizsgálatánál 22-féle terméket tesztelt a Hatóság. A szakemberek azonos mennyiségű, színezett zsiradékkal szennyezett tányért mosogattak el a vizsgálat alatt, 45 °C-on, 3 liter mosogatóoldatban, 4,5 g mosogatószer felhasználásával. 4 termékkel csak 5 db tányért lehetett tisztára mosni. A legjobban szereplő mosogatószerekkel pedig 54 tányért is meg lehetett tisztítani.

A mért tányérszámból, és a mosogatószerek egységárából kiszámították, hogy mekkora a költsége 100 tányér elmosogatásának. A környezetbarát mosogatószerekkel 100 tányért 11-51 Ft közötti áron, míg a hagyományos mosogatószerekkel 5-38 Ft körül mosogathatunk el ennyi edényt. Mindkét termékcsoportból (átlagos és környezetbarát) került ki ugyanis gyengébb és jobb minőségű termék egyaránt.

A mosószerek összehasonlító vizsgálatánál 20-féle környezetbarát és hagyományos, folyékony mosószert teszteltek a szakemberek. Arra voltak kíváncsiak, hogy ezeknek a termékeknek milyen a folteltávolító hatásuk, valamint a színkímélő képességük.

Teljesen azonos, fehér színű textildarabokat szennyeztünk be kávéval, fűszerpaprikás olajjal, parajjal (alkoholos oldata), meggylével. Ugyanannyi mennyiséget vittünk fel a fehér textilmintákra, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, azonos körülmények között, 40 °C-on kimostuk.
A mosáshoz a mosószereken feltüntetett, közepesen kemény vízhez és közepesen szennyezett ruhához ajánlott adagolásokat alkalmaztunk. A mosószerek hatékonyságát pedig folttípusonként hasonlítottuk össze.
A vizsgált termékek a meggylé foltok eltávolításában jól szerepeltek, ugyanakkor a kávé és a paprikás olaj foltjait egyik mosószer sem távolította el.

A beszerzési ár és a csomagoláson feltüntetett adagolási ajánlás alapján kiszámították az egy mosásra eső költséget: egy adag ruha mosási költsége a környezetbarát mosószerek esetében 37 Ft/adag és 180 Ft/adag között is lehet, hasonlóan alakult a költség a hagyományos mosószereknél is: 35 Ft/adag a legolcsóbb,, a legdrágább pedig 180 Ft/adag.

Az összehasonlító vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy a termékek többsége közepes-jó színvonalú. Elmondható az is, hogy környezetbarát termékek között is választható jó minőségű, megfizethető termék, amellyel védhetjük környezetünket.

Az összehasonlító vizsgálat harmadik termékcsoportja a vízkőoldó szerek voltak. A hagyományos termékek mellett, egyre több környezetbarát vízkőoldó is kapható a boltokban. Ezek a szerek elsősorban könnyen lebomló, szerves savakat tartalmaznak hatóanyagként, míg a hagyományos termékek szervetlen savakat (sósav, foszforsav, stb.) tartalmaznak. 20-féle terméknél hasonlították össze a szakemberek, hogy mennyire hatékonyak, illetve, hogy mennyire károsítják az alumínium felületeket.

A teszten hatékonyságbeli különbség nem mutatkozott a hagyományos-, illetve a környezetbarát termékek között. Ugyanakkor a felületkárosító hatás vizsgálatakor egyértelműen a környezetbarát termékek bizonyultak jobbnak.

Az összehasonlító teszt a KEOP-6.4.0/14-2015-0001 azonosító számú kiemelt projekt részeként készült el.

Címkék: mosogatószer, vízkőoldó, mosószer, folt, hagyományos, tisztítószer, kávé, környezetbarát, fogyasztóvédő, olcsó, olvasóink kérdezték