A víz világnapját az ENSZ közgyűlésének kezdeményezésére 1993-ban tartották meg először. Az ötletgazdák célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a tiszta víz fontosságára és a vízkészletek veszélyeztetettségére. A témával Hatszemközt című műsorunk egyik szeptemberi adásában foglalkoztunk kiemelten.

Éltető kincsünk, a víz

Az éghajlatváltozás miatt is egyre inkább felértékelődő ivóvíz viszont a Föld lakosságának egyötöde számára ma még nem elérhető. Magyarország ebből a szempontból kifejezetten jó helyzetben van: vizeink bőségesek és egészségesek. A kaposvári szolgáltató a somogyi megyeszékhelyen és környékén, több mint ötven településen felel az ivóvízért és a csatornahálózatért. A szolgáltatások ára a megyei jogú városok között a legalacsonyabbak közé tartozik.

A víz világnap idei mottója: A víz érték! Becsüld meg!

A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. teljes szolgáltatási területén több mint 95 ezer főt lát el egészséges ivóvízzel és a kapcsolódó szolgáltatásokkal. A terület vízhálózata sűrű, a külső-somogyi dombság és a Zselic vizeit a K-Ny-i irányú Koppány és a Kapos-folyók fogadják magukba, amelyek végül a Sióba ömlenek.

A KAVÍZ Kft. szolgáltatási területe 39 db ivóvíz víziközmű-rendszert foglal magába 54 településsel.

Alább pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ infografikáját láthatják, melyen a csapvíz és az ásványvíz közötti különbségeket mutatják be.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: csapvíz, víz, ásványvíz, ivóvíz, környezetvédelem, világnap, kultúra