A korábbi Szent István Egyetem 2021. február 1-jétől a hatékonyabb és magasabb színvonalú felsőoktatás érdekében alapítványi fenntartásban működik tovább. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérése alapján a magyar agrárium felemelése iránt elkötelezett, jelentős szakmai, üzleti-vezetői és politikai tapasztalatukkal a meglévő akadémiai tudást gazdagítani képes személyek dolgoznak majd a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumában - jelentette be hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A felsőoktatásért felelős miniszter felkérte az Alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait, akik a felkérést elfogadták, munkájukat a zökkenőmentes átmenet érdekében a lehető legkorábban megkezdik.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, tagjai Nagy István agrárminiszter, Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja, Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja és Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos - derült ki az ITM közleményéből.

Az öttagú testület elsődleges feladata az intézmény hosszú távú célokat szem előtt tartó, folyamatos fejlődésének segítése, a korszerű és versenyképes képzés és kutatás feltételeinek megteremtése - hangsúlyozza az ITM.

Az intézményi modellváltást követően, a rugalmas kereteket biztosító struktúrában a MATE fenntartói jogai egy erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványhoz kerülnek.

A közleményben kitérnek arra is, hogy Magyarországon az agrárium történelmileg kiemelt ágazat, Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy ezen a téren is a régió vezető országává válhasson. A koronavírus-járvány ismét rávilágított arra, hogy a nemzeti szuverenitás, gazdasági és társadalmi stabilitás egyik alapvető eleme a megfelelő élelmiszerellátás zavartalan biztosítása. Az agrárium fejlődésének megalapozásához, a benne rejlő lehetőségek kiaknázásához a helyi adottságokhoz és igényekhez igazodó szakmai ismeretekkel rendelkező gyakorlati szakemberekre van szükség. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) új stratégiai alapokra helyezett, versenyképes működése és jövőbeli fejlődése is ezt a célt szolgálja.

A kuratórium azon dolgozik majd, hogy az intézmény a modellváltás által biztosított nagyobb mozgástérrel, szabadsággal élve képes legyen megfelelni saját minőségi elvárásainak és a piaci, tudásipari környezet igényeinek is. A kuratórium tagjai komoly tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek az agrárium, a felsőoktatás és az üzlet területén, hatékonyan tudják képviselni az ágazat és az egyetemi polgárok szempontjait. Stratégiai vízióval, pénzügyi és menedzsmenttudással támogatják az intézmény fejlődését, a képzés korszerűsítését - hangsúlyozza az ITM közleménye.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem korszerű képzései a gazdasági, műszaki szakirányoktól az agrártudományokig lehetőséget nyitnak a sokoldalú, széles látókörrel rendelkező, hivatásukban sikeres, fiatal szakemberek kinevelésére. Az intézmény stabil, önálló, fenntartható működéséhez, infrastruktúrájának megújításához rendelkezésre álló pénzügyi támogatás és vagyon öt campuson több mint 13 ezer hallgató oktatásának színvonalát növeli. A modellváltáshoz fűződő elvárás, hogy a MATE sokszínű képzési palettájára építve és a hazai agrárgazdaság, -képzés és -kutatás nemzetközi elismertségét növelve, 2030-ra bekerüljön a világ 100 legjobb agrár-fókuszú egyeteme közé.

Címkék: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, campus, Szent István, Kaposvár, kultúra