Somogy megyéből két fiatal zenész, a barcsi Kecskeméti Endre és a szennai György-Horváth Zente lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10-23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte összesen 59 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást.

Idén a koronavírus-járvány miatt sok verseny és kurzus elmaradt, ezért érzékelhetően kevesebben, összesen 202-en igényeltek támogatást, melynek összege még így is csaknem ötszöröse volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy 59-en kapják meg az igényelt támogatást. Az elnyert összeget - összesen 19 millió forintot - a tehetségek leginkább hangszervásárlásra, előadásokra és tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök beszerzésére, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordíthatják majd, illetve a felkészítő tanár díját is finanszírozhatják belőle.

Kecskeméti Endre, zongora, Barcs
Kecskeméti Endre, zongora, Barcs

Zenei tanulmányait hét évesen kezdte, jelenleg a Pécsi Művészeti Szakgimnáziumban tanul a MOL Mester-M díjas Megyimóreczné Schmidt Ildikónál. Szólóban és négykezes versenyeken is indult jó eredményekkel. Szerepelt a békéscsabai országos zongoraversenyen, valamint Grazban, Oberschutzenben, Budapesten. Középiskolás évei alatt több neves művész kurzusán vett részt. Zeneakadémiai felvételi vizsgára készül, amelyhez elengedhetetlen egy saját pianino a jelenlegi elektromos zongorája helyett.

György-Horváth Zente, hegedű, Szenna
György-Horváth Zente, hegedű, Szenna

Klasszikus zenét és népzenét is tanul és mindkét műfajban nagyon jó eredményeket ért el (Koncz János Országos Hegedűverseny, Országos Zathureczky Emlékverseny, Fölszállott a páva-Kárpát-medencei népzenei tehetségkutató verseny, Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny). Zente számára a zene, a gyakorlás életforma, a mindennapjai része. Célja, hogy hangszertudását minél magasabb szintre fejlessze. A népzenében célja, hogy tiszta forrásból, archív felvételek segítségével, illetve az adatközlő mesterekkel történő személyes találkozások alkalmával sajátítsa el a népzenei tudásanyagot. Hattagú, gyerekekből álló zenekara a Z-Generáció népzenét játszik, emellett a tanulmányaik során elsajátított zenei stílusokat ötvözik. Szólistaként fellépett már a Pannon Filharmonikusokkal, a „KlasszAParton” koncertsorozaton, számos mesterkurzuson vett részt itthon és külföldön. A támogatásból a művésztanár tiszteletdíját szeretné finanszírozni.

A zsűri tagjai idén Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés-tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. A támogatottak több mint egyharmada a 10-14 éves korosztályból került ki. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be kérelmet az ösztöndíjra, ami érthető is, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája itt érhető el.

Címkék: György-Horváth Zente, zongora, Kecskeméti Endre, Szenna, hegedű, MOL, támogat, tehetség, Barcs, kultúra