A kaposfői katolikus tanodában több mint 10 éve foglalkoznak főként hátrányos helyzetű, roma fiatalokkal, délelőttönként pedig a családokat látogatják és segítik.

Somos László plébános soha nem tervezte, hogy romákkal fog majd foglalkozni és hogy valaha egy olyan rendszert épít fel, amely a plébánián messze túlmutat. Évek óta számtalan családon segít, igyekszik minden olyan környékbeli településre eljutni, ahol a kisebbség szegregátumokban él. Évek óta tartó áldozatos, példamutató munkájáért most Szent Márton-díjban részesült.

Somos atya 1994-ben került a kaposfői plébániára, hitvallása szerint pedig a romák életében még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az egyház jelenlétére.

- A még beszélni nem tudó és a már beszélni nem tudó cigányokkal van a legjobb kapcsolata az egyháznak. Ez alatt azt értem, hogy minden cigánygyereket megkeresztelnek, és minden cigányt pap temet. A kettő között azért sok minden történik az emberrel az élete során. Ott kell segíteni, mert amit a magyarok 1000 éve kezdtek, azt a cigányok most kezdik - foglalta össze gondolatait Somos László plébános.

A díjat minden évben olyan személyiségnek adományozzák Szent Márton napja alkalmából, aki az előző évben, években a legtöbbet tette a valamikori Pannónia területén lévő kulturális, valamint térségfejlesztő programok megvalósításáért, hozzájárulva ezzel a nemzeti örökség és a kulturális értékek megismertetéséhez és megőrzéséhez.

A díjat a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 2001-ben alapította.

Címkék: szent márton-díj, somos lászló, elismerés, kultúra