Az koronavírus járvány miatt ünnepi műsor nélkül adták át idén a Szabadságért Kaposvár Emlékérmet. A kitüntetést idén Pogány András kapta meg. aki 1932-ben Kaposváron született gépészmérnök és 1956. október 28-án ott volt a Baross laktanyánál tüntető tömegben - közölte a Kaposvári Városháza sajtóosztálya. A megmozduláson az emberek a katonasapkák vörös csillagos címerének eltávolítását követelték, majd címeres fémpénzeket szórtak az egyik rohamlövegre.

Pogány András a Hűtőipari Vállalat munkástanácsának tagjaként a forradalom alatt gondoskodott a közellátás szempontjából fontos, stratégiai szerepet játszó fagyasztott élelmiszerkészlet védelméről, és mindent megtett a vállalat nyugodt működése, a dolgozók közötti békesség fenntartása érdekében. A várost megszálló oroszok november 7-én letartóztatták, a megyei börtönbe került, de „bizonyítékok hiányában” december elején szabadon bocsátották, majd 1957 júliusában másodszor is letartóztatták és fegyveres szervezkedés miatt bíróság elé állították. Végül 1958 elején felmentették a vádak alól. 2007-ben jelent meg „Ötvenhatban Kaposváron” című könyve, amely erkölcsi és stiláris értékei miatt rendkívül figyelemreméltó darabja a forradalommal és a forradalmi napokat követő megtorlással foglalkozó helytörténeti irodalomnak.

A kitüntetést Dér Tamás alpolgármester adta át Pogány Andrásnak budapesti otthonában.

Kaposvár városa 2012 óta az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján emlékéremmel ismeri el a nemzet azon hőseit, kiemelkedő személyiségeit és közösségeit, akik példaértékű magatartásukkal, emberi helytállásukkal, munkásságukkal hitet tettek a nemzeti szabadság eszméje mellett.

A Szabadságért Kaposvár Emlékérem korábbi díjazottjai:

2012 – Fónai Jenő szabadságharcos

2013 - dr. Keményfi Béla gulág túlélő

2014 - Ujságh Tibor, a Nagy Imre Társaság Somogy Megyei Szervezete alapító elnökségi tagja

2015 - a Magyar Vidék Országos ’56-os Szervezet Somogy Megyei Szervezete

2016 - dr. Boross Péter miniszterelnök

2017 - Balás Béla megyéspüspök

2018 - dr. Kopa János idegsebész

2019 - Csurka László színművész

 

Címkék: Pogány András, Szabadságért Kaposvár Emlékérem, kitüntetés, kultúra