Szombat délelőtt felavatták Kaposváron Márton Áron, Erdély legendás püspökének szobrát. Az alkotás Párkányi Raab Péter munkája. A szoborállítást a csíksomlyói búcsújárók kaposvári csoportja kezdeményezte és az ügy mellé állt a Kaposvárért Közalapítvány is. A szobor a trianoni békediktátum századik évfordulóján még nagyobb jelentősséggel bír. A műalkotás a Kossuth téren, a székesegyház mellett találta meg méltó helyét.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

Felavatták Márton Áron, Erdély minden diktatúra ellen következetesen kiálló római katolikus püspökének szobrát Kaposváron szombaton. #kaposvár #mártonáron #szoboravatás #mindeközben

KaposPont (@kapospont) által megosztott bejegyzés,

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a város Kossuth terén, Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotásánál azt hangsúlyozta: Márton Áron ember- és nemzettársainak, híveinek reménységet nyújtott a reménytelenségben, emberséget az embertelenségben, hitet a hitetlenségben, magyarságot a magyarellenességben, székely öntudatot az árvaságban, és tetteivel visszaadta a szavak magyar értelmét, erkölcsi súlyát, valamint emberi hitelét.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly azt mondta, a szoborállítás a trianoni békediktátum századik évfordulóján azt üzeni az utókornak, a magyarság isteni védelem alatt áll, "mindig is voltak és ezután is lesznek köztünk olyanok, akik megnövelik bennünk őseink hitét, becsületét, szellemi és lelki erőit, akik csapások idején nem engedik, hogy letargiába zuhanjunk, s egész lényükkel azon lesznek, az élet szentsége győzedelmeskedjen minden baj felett".

Kéki Zoltán, Kaposvár volt címzetes főjegyzője azt közölte: a szobrot a Csíksomlyói Búcsújárók kezdeményezésére állami, önkormányzati és egyházi támogatásnak, továbbá magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek adományainak köszönhetően készülhetett el.

Az alkotást Kövér László, Szita Károly, Kéki Zoltán mellett Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya leplezte le.

Nézzék vissza az avatóünnepséget teljes egészében!

A nemzeti összetartozás és a hit erejének jelképe

Felavatták Márton Áron, Erdély minden diktatúra ellen következetesen kiálló római katolikus püspökének szobrát Kaposváron.

Címkék: márton áron, szobor, kaposvár, kultúra