A LIFE-IP HUNGAIRY projekt keretében Kaposváron először rendezték meg a "Tiszta levegő a kék égboltért" nemzetközi napot (szeptember 7.).

Mivel nem minden iskolában oldható meg, hogy az adott napon történjen meg a téma feldolgozása, ezért szeptember 7-11. között ünnepelték meg.

Az ENSZ által indítványozott jeles napra a környezeti nevelés jegyében egy diákok számára (általános iskola felső tagozata) összeállított programcsomaggal készültünk, melybe 3 db rövid (kb. 5 perces) videós tartalom és azokhoz kapcsolódó feladatok tartoznak. A célunk az, hogy a kisfilmeken keresztül bemutassunk egy-egy levegőminőséghez kapcsolódó problémát, amit aztán az osztály - a pedagógus vezetésével - megbeszél, kielemez és megoldási lehetőségeket, jó gyakorlatokat vonultat fel. 

Kaposváron a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola felső tagozatos osztályainak tanóráin zajlott ezen a héten a program lebonyolítása. A HungAIRy projekt ökomenedzsere, Csajka Hedvig is részt vett az egyik oktatási órán, ahol a gyerekek érdeklődve hallgatták végig a videókat és interaktív módon dolgozták fel az adott témát: "A program eddigi pozitív visszajelzései alapján tervezzük az esemény folytatását, mivel a környezeti nevelést, a gyermekek szemléletformálását kiemelt jelentőségűnek tartjuk. A tiszta levegő a kék égboltért nap jó alkalom volt arra, hogy beszélgessünk a problémáról, megvizsgáljuk közvetlen és tágabb környezetünket a légszennyezés szempontjából és amennyire lehetséges, mi magunk is tegyünk azért, hogy a légszennyezés mértéke csökkenjen."

Az oktatási csomag: általános iskola felső tagozatosainak szóló minta tanóra és videók minden érdeklődő pedagógus számára ingyenesen elérhetők ezen a linken.

Címkék: HungAIRy, levegőminőség, környezetvédelem, diák, kultúra