Az Edisonplatform másodszor készítette el az innovatív, gyerekeket fejlesztő programok és intézmények országos listáját. Mindenekelőtt a szülőknek kívánnak ezzel iránymutatást nyújtani, hogy megtalálják a gyerekeik érdeklődési köréhez vagy kompetenciáihoz legjobban illő lehetőségeket.

A kutatások alapján a magyar szülők toplistáján a kommunikáció, a kitartás, a problémamegoldás és az alkalmazkodókészség szerepelt, amikor arról kérdezték őket, mire van szükségük a gyerekeknek ahhoz, hogy jól boldoguljanak az életben. A jövőben a specializált, dobozolt szaktudás mellett felértékelődnek azok a képességek, amelyek minden helyzetben, és bármilyen váratlan, dinamikusan változó szakmában, iparágban, világban relevánsak. Az lesz a fontos, hogy merünk-e a bátorságunkra, kíváncsiságunkra, kreativitásunkra támaszkodva alkalmazkodni a kihívásokhoz - és erre kell tanítanunk, bátorítanunk a gyerekeket is.

a Zselici Csillagpark; fotó: SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.
a Zselici Csillagpark; fotó: SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Az Edison100 listájára a szülők nyolc kategóriában jelölhettek: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve „A világ és én”. Az innovatív és jövőbarát programok között óvodásoknak és iskolásoknak szólóak egyaránt vannak. A közös bennük, hogy a jövőben fontos tudást iskolai kereteken kívül fejlesztik. Az Edison100-asok a játékos tanulásra, a pozitív megerősítésre, az élményalapú oktatásra építenek, és az oktatásra nem, mint a „tananyag leadására”, hanem közös, játékos folyamatra tekintenek.

Ebbe a társaságba került be a SEFAG Zrt. által üzemeltetett Zselici Csillagpark. A Kaposvárhoz közeli erdei környezetben lévő komplexum csillagvizsgálója az alacsony fényszennyezés miatt a környéken a legjobb feltételeket kínálja az égbolt megfigyelésére. A gyerekeket planetáriumi előadásokkal, meteoritkiállítással, távcsöves programokkal, valamint nappali és éjszakai túrákkal várják. A programok közös vonása, hogy közvetlen tapasztalatokon keresztül, élményszerűen segíti fontos természetismereti tudnivalók elsajátítását.

Szavazni augusztus 25-ig lehet: itt.

Címkék: Edison, zslic, innovatív, Csillagpark, közönségszavazás, fejleszt, kultúra