Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a több mint 91 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.

Már az áprilisi jelentkezési adatok is azt mutatták, hogy a Kaposvári Egyetem idei felvételi adatai az országos trendekhez hasonlóan alakulnak. Mint ismert, 19 éve nem volt ennyire alacsony a felsőoktatásba jelentkezők száma. Jó hír ugyanakkor, hogy – az országosan tendencián túl – a Kaposvári Egyetem képzései iránt egyáltalán nem csökkent az érdeklődés.

A kaposvári campusra összesen 1783-an jelentkeztek, átlagosan mintegy 30%-kal kevesebben, mint egy évvel ezelőtt. Közülök a rendes felvételi eljárásban 491 – en nyertek felvételt az intézménybe. Az Agrár- és Környezettudományi Karon 115-en, a Gazdaságtudományi Karon 94-en, a Pedagógiai Karon 191-en, míg a Rippl-Rónai Művészeti Karon 91-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

Ahogy minden évben, idén is hatalmas volt az érdeklődés a színművészképzés iránt, amelyre 419-en jelentkeztek. A magasnak számító 400 pontos ponthatárt és a háromfordulós rostát végül 18 fiatalnak sikerült teljesítenie.

A legnépszerűbb szakok agrár területen továbbra is a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki szak, Gazdaságtudományi területen a kereskedelem és marketing alapszak, pedagógusképzési területen pedig a gyógypedagógia.

A legmagasabb ponthatárok ezúttal is elsősorban a gazdasági képzésekben jelentkeztek. A Gazdaságtudományi Kar levelező tagozatos, államilag finanszírozott kereskedelem és marketing szakára 402 ponttal lehetett bekerülni. 400 pont volt a ponthatár a pénzügy és számvitel, valamint a Rippl-Rónai Művészeti Kar látványtervező szakára is. Az Agrár- és Környezettudományi Karon a népszerű lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki szakra volt a legnehezebb bejutni, itt a nappali képzésben 320 pontot kellett elérni a felvételizőknek. A Pedagógiai Kar esetében a gyógypedagógia szakon volt a legmagasabb, 312 pont a ponthatár.

A Kaposvári Egyetem ponthatárait ide kattintva találják.

Címkék: 2020, felvételi, oktatás, kultúra