A 2020/21-es tanévtől saját fodrászműhely segíti a gyakorlati oktatást a Lamping József Technikum és Szakképző Iskolában. Három évfolyamon jelenleg 44-en tanulják a mesterséget, van olyan diák, aki a nyári szakmai gyakorlatát is itt tölti. A korszerű létesítmény a berendezésekkel és minden kiegészítővel együtt összesen mintegy 2,5 millió forint pályázati forrásból valósult meg.

Tükrök, kényelmes székek, fejmosók, hajszárítók, hajszárító búra, álló klimazon, ollók, fésűk és kefék - mint egy igazi fodrászszalonban, minden elengedhetetlen kellék megtalálható az iskolában kialakított műhelyben. Agócs Attila igazgató büszkén meséli, hogy építő- és faipari iskola lévén gyakorlatilag minden egyes szakma részt vett a két terem kialakításában: „Az intézmény oktatói és a diákok szakmai gyakorlat keretében végezték el a felújításokat. Asztalosok, kőművesek, burkolók, festők és épületgépészek mind-mind kivették a részüket, a munkálatokat pedig az építésztechnikusok kooordinálták. Nagyon szervezetten, igazi csapatmunka volt.”


A Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételeiA Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételei
A Lamping József Technikum és Szakképző Iskola felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A diákokat Karácsonyi Tamásné, Ildikó és Bogdán Krisztina fodrászok oktatják a mesterségre. Folyamatosan képzik magukat és rendszeresen járnak szemináriumokra is. Ildikó fiatalos, vagány, rövid frizurákat készít a legszívesebben, Krisztina pedig elárulta, hogy bár trendek jönnek-mennek, minden új irányzat mögött valamelyik alaphajvágás lapul. Szerinte már az első érintésből - ahogyan megfogja az ollót vagy a fésűt - kiderül, hogy valakinek van-e érzéke a szakmához.

Bogdán Krisztina szakoktató szerint nagy izgalommal várták már a tanulók is az új tanműhelyt. Eddig egy tanteremben, örökölt eszközökkel gyakoroltak, mostantól viszont modern körülmények között tanulhatnak: „Ünnepként élték meg a gyerekek, amikor bepakoltunk. Kicsit az otthonunk lett. Itt már úgy dolgozhatnak, mintha az igazi munkahelyükön lennének.”

19 diák, köztük Dékmár Alexandra is az új tanműhelyben teljesíti nyári szakmai gyakorlatát, miután nem találtak külső helyszínt, ahol fogadták volna. Jó kézügyessége miatt egykori tanárai javaslatára jelentkezett a fodrászképzésre. Szandra kitartására a legbüszkébb: „Sohasem adom fel. Sokszor érzem, hogy nem fog menni, de mégis megcsinálom, utólag pedig örülök a sikereknek. Még nem voltam versenyen, de szívesen mennék. Ha minden jól alakul, szeptemberben össze is jöhet az első megmérettetés.”

Agócs Attila elmondta, hogy a fodrász szakma az intézmény legkedveltebb képzései közé tartozik, fiúk-lányok körében egyaránt népszerű. Akik kedvet kaptak a mesterséghez, szeptemberig még leadhatják jelentkezésüket.

Címkék: szépészet, fodrász, tanműhely, Lamping, szakképző, technikum, építőipari, jelentkezés, szakma, kultúra