- Kis ország vagyunk. Az egy teljesen irreális vágy, hogy Magyarországon 11 felsőoktatási intézményben, 17 képzési helyen legyen agrárképzés. Európa hasonló országaiban ez 2-3 helyre koncentrálódik. Elkerülhetetlen, hogy mi is ebbe az irányba menjünk - ez az egyik oka a nagy egyetem létrehozásának, mondta egy mai sajtótájékoztatón az integrációt előkészítő bizottság vezetője

Gyuricza Csaba szerint az egyesülést indokolta az is, hogy az idei évben országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásra jelentkezők száma és ez a megállapítás szinte minden képzési területre igaz. Auguszus elsejével így a gyöngyösi Károly Róbert Campus és a keszthelyi Georgikon Kar beolvad a gödöllői Szent István Egyetembe, amely egyesül a somogyi campussal.

A kaposvári képzéseket nem érinti az átalakulás. Így például elindul az tervezett mérnök-képzés is.

null

Az egyesüléssel egy 20 ezer hallgatós óriásegyetem jön létre, mintegy 4 ezer munkavállalóval. A kaposvári karokra ugyanakkor továbbra is szükség lesz a képzési kínálatban.

- Az, hogy a pedagógiai képzésnek van-e létjogosultsága az nem kérdés. Már ma, a most működő Kaposvári Egyetem is jó példája annak, hogy mennyi együttműködés, kapcsolódás van a pedagógiai, a gazdasági és az agrár szakterületek között. Ami a művészeti képzést illeti, azt gondolom, hogy minden tudományterület megjelenése színesíti a palettát. Egy egyetem mindig több tudományterületet foglal magába - tete hozzá Gyuricza Csaba.

Az év végéig állami fenntartású lesz az intézmény, azt követően pedig alapítványi. A 20 éves Kaposvári Egyetem elnevezése augusztus elsejétől: Szent István Egyetem Kaposvári Campus. A jelenlegi rektor, prof. dr. Kovács Melinda általános rektor-helyettes lesz, illetve a kaposvári campus főigazgatója.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: átalakítás, kaposvári egyetem, oktatás, kultúra