Meghaladta a negyedmilliót a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének támogatására összegyűlt aláírások száma, az SZNT a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítaná a gyűjtés idejét - mondta a szervezet külügyi megbízottja az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Dabis Attila közölte: az eredményességhez szükséges hét tagállamból háromban - Magyarországon, Romániában és Szlovákiában - már összegyűlt a kellő számú aláírás, emellett papír alapon még tízezres nagyságrendű aláírással rendelkeznek.

Ezeket a járvány miatt egyelőre nem tudták összesíteni, de kampány hajrájában még százezres nagyságrendű aláírásra van szükségük - mondta. Közölte, hogy az SZNT a határidő lejárta előtt egy hónappal, április 7-én beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz a határidő féléves, rugalmas módosítása érdekében.

A hat hónapos hosszabbítás vagy akkor kezdődne, amikor az EU tagállamainak többségében megszűnnek a társas érintkezést korlátozó intézkedések, vagy akkor, amikor a szervezők jelzik a bizottságnak, hogy folytatni tudják a gyűjtést - tette hozzá. Kiemelte: a többi folyamatban levő európai polgári kezdeményezés szervezőivel is felvették a kapcsolatot, hogy hasonlóan járjanak el, és így együtt nagyobb nyomást helyezzenek az Európai Bizottságra.

A kezdeményezés azt szolgálja, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei - köztük a határon túli magyarok - megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól is forrásokat kaphassanak - emlékeztetett Dabis Attila.

(forrás: MTI)

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: székely, nemzet, aláírás, Magyarország, kultúra