- Kaposvár ma ismét virágkorát éli és erős, mert lakói megragadták a kínálkozó lehetőségeket, miként tették eleink is - fogalmazott csütörtök délután a város ünnepi közgyűlésén Szita Károly, polgármester. - Az évszázados fejlesztésekhez és azok megtartásához azonban a kaposváriak összetartó közösségére is szükség volt és továbbra szükség van - mondta.

A Csiky Gergely Színházban átadták az év sportolói, a Kaposvár Szolgálatáért és a Pro Urbe Kaposvár díjakat is. 

A díjazottak névsorát ide kattintva érhetik el.

Nézzék vissza közvetítésünket az ünnepi közgyűlésről!

Szita Károly: Kaposvár mai polgárai teljesítik be a száz esztendővel ezelőtt nekünk ígért nagyszabású jövendőt!

A történészek körében alapműnek tekintett Borovszky-féle monográfiasorozatban megkérdőjelezhetetlen szimpátiát és bizalmat keltő mondatokat olvashatunk városunkról. A már-már próféciának tetsző ígérvény az itteni tettvágy alapján nagyszabású jövendőt szánt Kaposvárnak. A kötet négy évtizeddel azután jelent meg, hogy Kaposvár 1873-ban rendezett tanácsú városi címet, s ezáltal bizalmat és lehetőséget kapott a fejlődésre.

Ezt a lehetőséget vette el az 1914-ben kirobbanó nagy háború, majd éppen száz évvel ezelőtt a trianoni békediktátum, újabb negyedszázad múltán pedig a második világégés. A veszteségek azonban nem megtörtek, hanem megedzettek bennünket, s a megmaradásért vívott küzdelem hozta el 56-ot, teremtette meg 1989-et, és vezetett el a mai időszakhoz is, amikor a magyarság úgy sugárzik ki, és ad reményt a jövőre nézve, ahogyan az elmúlt száz évben sohasem tehette.

És ehhez a fényességhez mi is hozzátettük a magunkét, miután újra megleltük azon értékeket, amelyek mentén egykoron sikereket értek el felmenőink. Aligha vitatható: éppen nekünk, Kaposvár mai polgárainak jutott az a feladat és megtiszteltetés, hogy a száz évvel ezelőtt jövendölt reményt beteljesítsük! Mi kaptuk meg azt a lehetőséget, hogy az elődeink által ránk hagyott örökség megőrzése mellett új lendületet adjunk ennek a városnak. Miként tették azt eleink 1873 után, úgy mi is megragadtuk a számunkra felkínált lehetőséget, hogy kivívhassuk a bennünket megillető helyet Magyarország és Európa települései között.

Ugyanakkor ma sem érhetjük be csupán azzal, hogy falakat, intézményeket, 21. századi infrastruktúrát építünk e városban. A legfontosabb feladat ezután is a közösségünk megtartása lesz. Mert csak az erős, összetartó közösség képes megóvni mindazt, amit a Jóisten kegyelméből magunkénak tudhatunk. A csodálatos természeti környezetünket és a munkánk révén szépülő és biztonságot adó városunkat. Mert nem a kő és a tégla képes oltalmazni bennünket, hanem a lelkek közösségéből gyúrt város falai. Ezért lehetünk büszkék arra, hogy a mögöttünk hagyott évben sem fordultunk vissza, nem tértünk le az útról, hanem megerősítettük összetartozásunkat, s hitet tettünk a közös folytatás mellett.

Nekünk a közösség nem az egyén feladását jelenti. Nem azt, hogy az embernek háttérbe kell szorítania a saját boldogulását és életét. Éppen ellenkezőleg! Számunkra a közösség a kiművelt emberfők, a családi boldogságban kiteljesedő, tudásuk legjavát hozó, értékrendjük szerint élő emberek összességét jelenti. Mert tudjuk azt, hogy minden ember érték, s a köz is akkor gyarapszik, ha mindenki a saját életében megleli önmagát, erősödik és gazdagszik.

Ezért tehettünk, s tettünk is olyan vállalásokat a következő évtizedre vonatkozóan, amelyek nemcsak rólunk, sokkal inkább utódainkról, gyermekeinkről és unokáinkról, az ő jólétükről és városunk jövőjéről szólnak. Így tudjuk beteljesíteni a száz esztendővel ezelőtt nekünk ígért nagyszabású jövendőt. Így vívhatjuk ki, és tarthatjuk meg minden korban városunknak a Kaposvárt valóban megillető helyet.

Ezredéves városunk születésnapján köszönetet mondok a kaposváriaknak az elvégzett munkáért, a mindennapokban tanúsított tisztes helytállásért, a közösségünk megtartásáért végzett erőfeszítésért. Kaposvár ma erős város, s ezt az erőt a város polgárai adják.

Címkék: ünnepi közgyűlés, csiky gergely színház, szita károly, kultúra