A Csiky Gergely Színházban csütörtökön átadták az év sportolói, a Kaposvár Szolgálatáért és a Pro Urbe Kaposvár díjakat is.

A város díszpolgára Molnár Piroska, a Nemzet Színésze lett, őt szerda este köszöntötte a polgármester.

Az Év sportolói

Szerencsés-Miklai Zsanett, az 1. MCM-Diamant Kaposvári Női Röplabda Club játékosa. A kaposvári születésű játékos 2019-ben a magyar női röplabda-válogatott tagjaként részt vett az augusztusi Európa-bajnokságon, az Arany Európa-liga mérkőzésein, valamint a Kaposvár Arénában rendezett Magyarország–Horvátország-mérkőzésen.

Csapatkapitányként az 1. MCM-Diamant Kaposvári Női Röplabda Club együttesét a 2018/19-es évadban az Extraliga ötödik helyére vezette, és a klub történetében először nemzetközi kupaszereplést is kiharcoltak. Edzője: Szasa Nedeljkovics.

Boros Bence, a Kaposvári Judo Klub versenyzője. A kaposvári dzsúdósport közel 60 éves történetének legnagyobb tehetsége. Tízszeres korosztályos országos bajnok. 2019-ben másodszor lett felnőtt első osztályú magyar bajnok 66 kg-ban, egyetemi Európa-bajnoki ezüstérmet, az universiadén az 5. helyet szerezte meg, a celjei Európa-kupáról pedig győztesként térhetett haza. A tokiói dzsúdó-világbajnokságon a felnőtt magyar válogatott tagjaként a legjobb 32 közé került. Edzője: Kéki Márton.

Az Év csapata a Kaposvári Rákóczi FC lett. A labdarúgóklub a 2018/19-es évadban került fel az NB II.-es bajnokságba, ahol kiemelkedően szerepelt, s így története során ötödik alkalommal jutott fel az élvonalba. Hatalmas bravúrt hajtottak végre, hiszen öt év után, 2019-ben visszajutottak az NB I.-be úgy, hogy közben a megyei első osztályt is megjárták. A csapat edzője Waltner Róbert.


Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése „Kaposvár Szolgálatáért” kitüntetést adományozta azoknak a kaposvári polgároknak, akik szakmai vagy társadalmi tevékenységükkel nagymértékben előmozdították a város tudományos, szellemi, gazdasági vagy közösségi életének fejlődését, és ezzel kivívták a polgárok megbecsülését. Továbbá a Polgármesteri Hivatalban és az önkormányzat intézményeiben kiemelkedő szakmai felkészültséggel dolgozóknak, akik magatartásukkal és munkájukkal jelentős mértékben előmozdították az önkormányzati feladatok végrehajtását, a köz szolgálatát.

„Kaposvár Szolgálatáért” kitüntetésben részesülnek

- az idősellátásban évtizedeken át végzett odaadó munkájáért Barcza Csilla Mária, a Liget Időskorúak Otthonának szakmai vezetője

- a szociális ellátás területén és a krízishelyben lévő édesanyák, gyermekek érdekében végzett elkötelezett és lelkiismeretes munkájáért Biró Dániel, a Borostyánvirág Alapítvány anyaotthonának vezetője

- kiemelkedő képzőművészeti és alkotótevékenységéért Csikós-Nagy Márton képzőművész

- a kaposvári sportéletben végzett több évtizedes, áldozatos munkájáért Dékány László, a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia szertárosa

- a kaposvári gyermekorvosi ellátásban végzett kiemelkedő munkájáért dr. Gyánó Barna gyermekorvos, címzetes főorvos

- több évtizedes, magas színvonalú muzeológusi és kutatómunkájáért dr. Juhász Magdolna, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum természettudományi főmuzeológusa

- a közigazgatás területén nagy hozzáértéssel végzett sokrétű, elhivatott munkájáért Németh Anita, a Polgármesteri Hivatal gondnoka

- több évtizedes, kiemelkedő művészeti tevékenységéért Pályi János, BábSzínTér művészeti vezetője, bábművész

- magas színvonalú és elhivatott gyógyító munkájáért dr. Pillér Árpád, a Kaposi Mór Oktató Kórház Baleseti Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa

- a hátrányos helyzetű, sérült diákok érdekében végzett példaértékű, elkötelezett pedagógusi és fejlesztő munkájáért Pucz András, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ gyógypedagógusa

- pedagógusi életpályájának elismeréseként Rédling Géza, az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium nyugalmazott pedagógusa

- a közigazgatásban hosszú ideje végzett magas színvonalú munkájáért Sólyom Bernadett, a Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetője

- a szociális ellátás területén nagy hozzáértéssel végzett sokrétű, elhivatott munkájáért Sovány Tamás Tiborné Varga Anita, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője

- több évtizedes, elkötelezett mérnöki és oktatómunkájáért, Kaposvár sport- és művészeti életében végzett tevékenységéért Szabó Péter nyugalmazott élelmiszermérnök

- több évtizedes, kiváló gyógyító és tudományos munkájáért dr. Szebényi Barnabás Péter szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász


Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést adományoz azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik (amelyek) a tudományok, a művészetek, a fejlesztés, a kutatás, a gyógyítás, az oktatás-nevelés vagy a gazdasági élet terén kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Kaposvár fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.

A röplabdasport érdekében végzett, több évtizedes munkájáért és kimagasló teljesítményéért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést adományozza Demeter Györgynek.

 Békésszentandráson született 1957. február 24-én. A Kertészeti Egyetem Kertészeti Főiskolai Karán 1978-ban szerzett üzemmérnöki, a Testnevelési Egyetemen 1987-ben röplabdaszakedzői diplomát.Szinte az egész életét a röplabda határozta meg. 1975-től több mint egy évtizeden át Kecskeméten játszott.  Több mint kétszázszor szerepelt a magyar válogatottban, ott volt az 1979-es és az 1983-as Európa-bajnokságon is. 1986-ban Törökországba szerződött, ahonnan a 90-es évek elején Kaposvárra, a Somogy SC-hez vezetett az útja.

A Kecskeméttel 1983-ban szerzett bajnoki címe után 1992-ben Kaposváron is bajnokcsapat tagja lehetett. Itt már edzőként is számítottak a munkájára, s vezetésével 1993-ban újra megnyerték a bajnokságot. Ezt a sikert számos további bajnoki és kupagyőzelem követte, és nem csak Magyarországon. A nagy tudású szakember, aki mindig megtalálta játékosaiban azt az értéket, amelyre építeni lehetett, az új évezred elején visszatért Törökországba, ahol négy bajnoki címével a legeredményesebb edzővé vált.

2011-től ismét Kaposváron irányította az ország egyik legjobb csapatát, egyúttal részt vett a Kaposvári Röplabda Akadémia megalapításában. Az ezredforduló után – két ciklusban – a szövetségi kapitány tisztségét is betöltötte Magyarországon.Edzőként tizenegy bajnoki és ugyanennyi kupagyőzelemhez segítette a gondjaira bízott kaposvári gárdát, s döntő szerepe van abban, hogy az együttes 2016-tól minden idők legeredményesebb magyar bajnoki röplabdacsapata. Hosszú és rendkívül eredményes pályafutás után 2019-ben állt fel a felnőttcsapat kispadjáról.

Elkötelezett ügyészi munkájáért, magas színvonalú szakmai és vezetői tevékenységéért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést adományozza dr. Horváth Szilárdnak.

1959. december 29-én született Kaposváron. A Táncsics Mihály Gimnáziumban tette le az érettségit 1978-ban, majd Pécsen folytatta tanulmányait; kezdettől fogva jogásznak készült. 1984-ben szerzett diplomát a Janus Pannonius Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Ebben az évben kezdte meg munkáját – ügyészségi ösztöndíjjal – mint a Kaposvári Városi Ügyészség fogalmazója, s 1986-tól ügyészként, 1988-tól vezetőhelyettes ügyészként dolgozott ugyanott. 1992-től már városi vezető ügyész. 1995-ben Somogy megyei főügyészhelyettes lett, s 2001-ben pályázat útján nyerte el kinevezését a megyei főügyész tisztségére.

A Magyar Jogász Egylet Somogy Megyei Tagozatának is 2001-től elnöke. 2003-ban megkapta a címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész titulust. Ez évtől cenzorként a jogi szakvizsgabizottság tagja és oktató a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának igazságügyi igazgatás főiskolai szakán. Egyik szervezője és házigazdája az évente Kaposváron megrendezett országos hírű rendezvénynek, a Jogi Beszélgetéseknek, amelyen a jogtudomány számos kiválósága vesz részt előadóként és hallgatóként egyaránt.

Kiemelt figyelmet fordít a somogyi születésű első királyi magyar főügyész, Kozma Sándor, valamint az ügyészi hivatásrend, az elődök emlékének ápolására, több rendezvényt, emlékülést is szervezett ebben a témában.Az ügyészségi egységek az ő főügyészi hivatali időszakában, 2019-ben költözhettek be új otthonukba Kaposváron.Jogászi munkája mellett lelkes sportbarát; különösen a kaposvári futball áll figyelmének középpontjában. Fiatalon maga is igazolt labdarúgó volt.

Mint ügyész 1993-ban Eredményes Munkásságért oklevélben részesült, 2004-ben pedig megkapta a Kozma Sándor-díjat, a szakma legnívósabb elismerését. A Somogy Polgáraiért díjjal 2006-ban tüntették ki, 2010-ben a Magyar Jogászegylet elnökségétől Szalay László-emlékérmet kapott.Több évtizedes, lelkiismeretes munkájával komoly szakmai rangot vívott ki magának, kollégái, beosztottai körében széles körű megbecsülés övezi.

Odaadó és áldozatkész, több évtizedes orvosi munkájáért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést adományozza dr. Szász Krisztinának.

Dunaszerdahelyen született 1945-ben. Egyetemi tanulmányokat a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán folytatott. Orvosi diplomájának átvételét követően férjével együtt Kaposváron kapott állást, ahol két éven át a Somogy Megyei Közegészségügyi és Járványügyi Állomás Élelmezésügyi Osztályán volt higiénikus orvos. A megyei kórház radiológiai osztályán 1970-től dolgozik.

Munkája során a fő érdeklődési területe a modern képalkotáson belül az angiográfia, a neuroradiológiai, a CT- és MR-diagnosztika. Sokat tett a korszerű katéteres angiográfiás eljárások bevezetéséért, az intervenciós radiológiai módszerek (így a katéteres értágítások) országos összehasonlításban is korai alkalmazásáért. 1990 óta CT- és MR-vizsgálatokat végez a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai Centrumában, amely jelenleg a Kaposi Mór Oktató Kórház szervezeti egysége.

A kórház Dr. Baka József Diagnosztikai, Onkoradiológiai, Kutatási és Oktatási Központjának radiológusa rendszeres résztvevője bel- és külföldi továbbképzéseknek és kongresszusoknak, de saját szakismereteinek bővítése mellett tudását és tapasztatát az új generációnak is igyekszik átadni. 2000 óta nyugdíjasként, közalkalmazotti jogviszony keretében dolgozik a kórházban. Munka iránti szeretetét és elhivatottságát bizonyítja, hogy a mai napig aktív, és a radiológiai osztály ügyeletében is részt vesz. A Magyar Orvosi Kamara Somogy Megyei Területi Szervezetének tevékenységét tizenkét éve segíti az etikai bizottságban végzett munkájával; ezt a megbízatását immár a negyedik ciklusban látja el.

A fotókultúra fejlesztése és megismertetése érdekében végzett több évtizedes munkájáért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést adományozza a Compur Fotóklubnak. A kitüntetést Bedő Kornél elnök veszi át.

Olyan fotósok alapították 1982-ben, akik a hagyományostól eltérő stílusban szerettek volna fényképezni. A megyei művelődési központ támogatásával létrejött csoport máig aktív, sikeres és már a megye legnagyobb fotóklubja. Jelenleg ötven aktív tagja van, köztük tíz- és hetvenéves egyaránt található.

Összefogja a Somogy megyében élő és alkotó amatőr és hivatásos fotográfusokat, illetve a fotózást kedvelő embereket. Tagjai terjesztik a somogyi fotókultúrát, felkészítik, képzik társaikat. Minél több olyan fiatallal kívánnak foglalkozni, akinek igénye van a színvonalas fotózás elsajátítására; felfedezik és szárnyra bocsátják a tehetségeket. Számos fotóst neveltek, aki már önállóan is bemutatta képeit a közönség előtt.Tagjai országos és nemzetközi szinten is képviselik a Dél-Dunántúl fotóművészetét, megörökítve a táj természeti és néprajzi értékeit. Működésükkel fokozzák a fotózás iránti kedvet, továbbadják a fényképészettel kapcsolatos ismereteket, hozzájárulnak a társadalom vizuális neveléséhez.

Rendszeresen részt vesznek kiállítások, fotópályázatok szervezésében, nyári alkotótábort működtetnek. Komoly technikai tudással felvértezve végzik munkájukat, mégis azt vallják, hogy a fotózásban az egyén, a gép mögött levő ember látásmódja a döntő. Olyan közösséget alkotnak, amelynek tagjait ugyanaz a szenvedély: a fotózás szeretete köti össze. Alkotóközösségük baráti társaság is, hiszen az élet más területein is számíthatnak egymásra.A klub a régi fényképezőgépek egyik alkatrészéről kapta a nevét: a központi zárról, amely a fény szabályozására hivatott.


Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése „Kaposvár Város Díszpolgára” kitüntető címet adományoz a megyei jogú város önkormányzatának legnagyobb elismeréseként a kimagasló életmű, tevékenység és alkotások megkülönböztetett eseteiben azoknak a magyar vagy külföldi személyeknek, akik a gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életben maradandót alkottak, illetve egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták az egyetemes haladás, kultúra vagy művészet ügyét.

Magas szintű, példaértékű, több évtizedes művészi tevékenységéért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Kaposvár Város Díszpolgára” kitüntetést adományozza Molnár Piroska színművésznek.

Az ország egyik legnépszerűbb színésznője Ózdon született 1945. október 1-jén, de egy Békés megyei faluban, Kunágotán nőtt fel. Édesapja nem tért vissza a szovjet fogságból, erdélyi származású édesanyja, aki szakácsnőként és szobalányként dolgozott, egyedül nevelte őt. A tehetséges lány, akit életkörülményei korán önfegyelemre szoktattak, elvégezte a közgazdasági technikumot, ám mindig színésznőnek készült. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban kapott diplomát, s első szerződése Szegedre szólította.

1971-ben került a Csiky Gergely Színházhoz, ahol részese volt a Kaposvár-jelenség kibontakozásának. „Igazi színházat akartunk csinálni” – mondta utóbb a kezdetekről. Ő is szerepelt a korszakos jelentőségű Sirály-előadáson, ahol Nyinát alakította; éppen a Csehov-darab bemutatóján volt a 26. születésnapja. A Csiky színészeinek szavazata alapján ő kapta meg először – 1975-ben – az azóta hagyományossá vált társulati kitüntetést, a Komor István-emlékgyűrűt.

Hét termékeny kaposvári év után 1978-ban a budapesti Nemzeti Színházba vezetett az útja. Négy évadot töltött a Nemzetiben, majd a Katona József Színházhoz szerződött, 1984-ben azonban visszatért a Csiky Gergely Színházba. Másodszor tizennyolc éven át játszott Somogyország fővárosában. „Megszerettem Kaposvárt, a parkjait, az épületeit, a jó levegőjét. Mert Pestről visszajőve még mindig nagy gyönyörűség beleszippantani a város levegőjébe. Szeretem az embereket, akikkel együtt dolgozom a színházban, de szeretem azokat is, akikkel az utcán találkozom” – nyilatkozott a kilencvenes évek közepén.

2002-től 2013-ig újra a Nemzeti Színház színésze volt, azóta a Thália Színház tagja. Emellett fellép a Budapesti Operettszínház, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Kőszegi Várszínház színpadán, s a Csiky Gergely Színházban is vendégszerepel. A fiatalokat is megszégyenítő energiával játszik.

1995-ben kezdett színpadi beszédet tanítani a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak, 2017-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktat.

Színházi alakításait szinte lehetetlen felsorolni, hiszen a világirodalom női szerepeinek teljes palettáját végigjátszotta; a magyar színházi statisztikák az ő neve mellett jegyzik a legtöbb bemutatót. Játszotta Natasát a Háború és békében, Kocsma Jennyt a Koldusoperában, Aase anyót Ibsen Peer Gyntjében, alakította Cecíliát A csárdáskirálynőben, Millernét az Ármány és szerelemben, mint ahogy Schneidernét is a Hyppolit, a lakájban. Volt a Pisti a vérzivatarban című Örkény-darab Rizije, Margit királyné és Elektra, Agrippina és Bors néni, Zsófia főhercegnő és Karnyóné. Szubrett volt és tragika, humora és temperamentuma vígjátéki szerepek megformálásában is jól érvényesült. Nemcsak fő-, hanem kisebb szerepekben is emlékezetes alakításokra képes.

Kiválóan énekel és táncol; muzikalitása hozzásegítette, hogy a prózai művek mellett számos zenés darab főszerepében láthassa-hallhassa a közönség – még az 1966-os Táncdalfesztiválon is elindult. Sok filmben szerepelt (köztük olyan legendás alkotások vannak, mint az 1976-os Árvácska és az 1979-ben forgatott Indul a bakterház), szinkronszínészként ugyancsak népszerű, és néhány darabban rendezőként próbálta ki a tehetségét.

Az igazán sokoldalú, érzékeny és a világra kíváncsi színésznő kiváló jellemábrázoló, aki erős átélőkészséggel, hitelességgel és meggyőző természetességgel játszik. „Egy színészben meg kell lennie minden emberi tulajdonságnak, azért színész, attól színész – mondja. – Akit éppen próbál, annak a jellemvonásait kell felerősítenie magában.” Minden szerepére alaposan felkészül, és nagy kedvvel formálja meg azokat. „Egyetlen szerep sem egy a sok közül” – állítja. Babarczy László színigazgató szerint „hihetetlen gazdagsággal, pontossággal, tudatossággal tudott és tud eljátszani önmagáról, másokról, az életről olyan dolgokat, amelyek majdhogynem kimondhatatlanok”.

Ma is kötődik Kaposvárhoz. A nagymama című Csiky Gergely-színmű címszerepéért kapott gázsijából 2011-ben fiatal kaposvári színészeknek alapította meg a Nagymama-díjat. 2012-ben a kaposvári színház örökös tagjává választották. Első kaposvári korszakában – 1977-ben – kapta meg a Jászai Mari-díjat, második időszakában – 1995-ben – a Kossuth-díjat.

Az érdemes és kiváló művész címmel is kitüntetett színésznő 1999-ben bekerült a Halhatatlanok Társulatába, 2008-ban a Hazám-díj birtokosa lett, 2011-től a nemzet színésze, 2013-tól Prima Primissima díjas, 2015-ben pedig átvehette a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját.

Az életben a hivatása jelenti számára az egyik legnagyobb boldogságot. A színművészet segítségével is megpróbál javítani a világon; a színházat rendkívül alkalmasnak tartja arra, hogy gondolkodásra késztesse az embert. Kevés olyan művész van, aki annyira „jelen tud lenni” a színpadon, mint ő. Egész életét a színháznak rendelte alá.

Címkék: ünnepi közgyűlés, díjátadó, kaposvár, kultúra