Pénteken az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évzáró ünnepségén kihirdették az Építőipari Nívódíj és a Lechner Ödön Díj 2018-as nyerteseit, illetve ünnepségen több Építőipari Mesterdíjat is kiosztottak két projektben, melyet a specifikus szakmai teljesítményért ad az Alapítvány. Az idei díjazottak között található a kaposvári vasútállomás nemrég felújított épülete is, amelyet "műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció" kategóriában ismertek el - olvasható a Magyar Építők honlapján.

állomás

A több mint száz éves, ma már műemlékké nyilvánított állomásépület tervezőjének Pfaff Ferenc munkásságának is kiemelkedő és a maga korában példaértékű létesítménye volt. A jellegzetes hármas tagozódású főépület állaga az eltelt évszázad alatt leromlott, a világháború során még bombatalálat is érte. Így a MÁV Zrt. felújítási programjában az elsők között kezdődött meg az állomás rendbetétele. A rekonstrukció tervezői jelentős műemléki kutatást végeztek, és több tervet, eredeti fotót és rajzot találtak, amelyek felhasználásával autentikussá tették a felújítást. A falkutatás több olyan részletet is feltárt, amelyekkel restaurálhatóvá vált az eredeti építészeti formavilág és a díszítőfestés. Mind e mellett megújult a mai kornak megfelelően az épületgépészet és villamosság, a vasútüzem biztonság technológia valamint a kormányablakkal új funkcióval is bővült a létesítmény - írják a Magyar Építők.

A kaposvári vasútállomás olyan épületek mellett kapott elismerést, mint a budapesti Szépművészeti Múzeum, a Budai Vígadó vagy a győri Klatsmányi-híd.

Fotó: Magyar Építők
Fotó: Magyar Építők

A hagyományoknak megfelelően az Építőipari Nívódíj felhívását az ÉVOSZ további nyolc építőipari szervezettel együtt hirdette meg. Pályázni a legalább nettó 100 millió forint értékű, az idei évet megelőző év végéig használatbavételi engedélyt kapott létesítményekkel lehetett.

A pályaműveket az alábbiak alapján bírálták el:

  • az építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
  • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
  • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége
  • valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló Bíráló Bizottság nyolc kategóriában összesen 13 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és hat részére elismerő Oklevelet adott ki.

Címkék: Építészeti Nívódíjat, műemlék, vasútállomás, kaposvár, kultúra