Egyre több fogyatékkal élő keresi fel a könyvtárakat, így nekik is elérhetővé kell tenni az ottani szolgáltatásokat. Látni, hallani és érthetővé tenni. Az elmúlt időszakban sokat fejlődött ez a terület, de még sok tennivalójuk van a könyvtárosknak.

"Most már sokkal kedvezőbb a helyzet, sok fejlesztést végeztek a könyvtárak és ahogy a mai nap is mutatja, különböző rendezvényeken keresztül képezik magukat a könyvtárosok, hogy minél felkészültebbek legyenek a szolgáltatások, illetve a fogyatékossággal élők fogadása tekintetében. Ezt nagyon fontos előrelépésnek tartom mert, amikor körülbelül tíz évvel ezelőtt először tanítottam a Széchenyi Könyvtárban, akkor még csak két-három napos volt a tanfolyam, most viszont már nyolc napos ebben a témában." - mondta el tapasztalatait Franyó Borbála, az ELTE Egyetemi Könyvtárának könyvtáros-fogyatékosügyi koordinátora.

siket könyvtár

A tavaly elindult, Én Könyvtáram Program részeként közelebb viszik az intézményeket a gyermek és felnőtt olvasókhoz. Somogyban több településen is bevezettek újításokat.

"Csurgón helyismereti foglalkozás valósult meg, ahol a részt vevő diákok megismerhették a Csurgóhoz kötődő hírességeket, vagy helyi nevezetességeket. Bejárták a várost, felfedezték a különböző emlékhelyeket és ehhez kapcsolódva videoklippet gyártottak. Itt a megyei könyvtárban a könyvkiadás útját ismerték meg a Kodály iskola diákjai. Volt, aki szerkesztői feladatokat látott el, volt, aki a tördelő volt és közösen írtak egy könyvet, amit a végén a kötészetünkön bekötöttünk." - foglalta össze Horváth Péter, a Takáts Gyula Megyei És Városi Könyvtár igazgatója.

A szakmai napon résztvevőket Dér Tamás is köszöntötte. Példaként Szent Erzsébetet hozta fel, aki a szorgalom, az alázat és a csendesség megtestesítője volt. Az alpolgármester szerint a könyvtárosok is ilyenek.

"Csendesen a háttérben dolgoznak. Dolgoznak azért, hogy a kulturánk megmaradjon egy olyan világban, ahol az egyetemes és akár a magyar kulturát rengeteg támadás éri, és ezért önök nagyon sokat tesznek." - tette hozzá az alpolgármester.

könyvtár koszorú

A szakmai napon elismeréseket is átadtak a megyei munkatársaknak és megkoszorúzták a könyvtár alapítójának, gróf Festetics László emlékszobrát.

Címkék: Taláts Gyula, fogyatékkal élők, siket, könyvtár, kultúra