A Napkerék Egyesület által, 2019 őszén megvalósított közösségi programok egyik fő célja volt, hogy a helyi közösség erősítése érdekében olyan tevékenységek induljanak el, melyek Kaposvár lakosságának különböző társadalmi és életkorú rétegeit célozva, széleskörű összefogáson alapulva fejlesztik a városban élők összetartozás érzését és felfedik az együttműködésben rejlő lehetőségeket.

A rendezvények segítségével sikerült elősegíteni az aktív, mozgalmas közösségi életet a kaposváriak számára, amely így hozzájárult a mentális-jólétükhöz is. A három kisebb és egy nagyobb eseményen, a partnerek révén törekedtek arra, hogy a Kaposváron élők számára feltárják, illetve bemutassák a rendelkezésre álló sokszínű, a testi, lelki és szellemi egészség megőrzését, javítását célzó lehetőségeket. A városban és Kaposvár vonzáskörzetében működő civil szervezetek, művészek és vállalkozók, mind sikeresen járultak hozzá a fenti folyamatokhoz.

A közvetlen célcsoport a helyi civil szervezetek tagjai, illetve Kaposvár város lakossága volt, akik a projekt rövid vagy hosszú távú eredményeként, részesülnek majd a rendezvények segítségével erősödő helyi közösségek révén feltárt lehetőségekből vagy akár új szolgáltatásokból.

Az elmúlt években megvalósított programok során felhalmozott tapasztalatokra és humánerőforrására építve, egy újszerű, közösségépítő jellegű programot dolgoztak ki „Közös város, közös szellem” címmel. A mindenki számára nyitott, három kaposvári nyárbúcsúztató kis- és egy nagyrendezvény keretein belül olyan helyszíneket választottak, ahol nem, vagy csak ritkán valósul meg ilyen típusú, ekkora méretű program.

Az események megvalósítása során a szervezők törekedtek arra, hogy minél több civil szervezetet vagy helyi formális, illetve informális kisközösséget szólítsanak meg, vonjanak be mind a megvalósításba, mind a résztvevői körbe. A gyermekek számára mobil játszóházzal, ugrálóvárral, óriás csocsóval, arcfestéssel, kézműves és játszósarokkal készültek. A résztvevőknek lehetőségük volt játékos feladatok segítségével megismerkedni a kitelepült kaposvári és környékbeli civil szerveződések, klubok, közösségek tevékenységeivel és szolgáltatásaival. A nagyrendezvényünkre, olyan elismert zenei előadókat vagy művészcsoportokat hívtak meg, akik széles körben szólították meg a különböző korosztályok tagjait.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Címkék: Napkerék Egyesület, nyárbúcsúztató, család, közösség, kultúra