Az Ars Sacra rendezvénysorozat hetében különleges vendégek látogattak el a kaposvári evangélikusokhoz. Angliából, St. Albans településről érkezett egy népes delegáció, hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával és kapcsolatba lépjenek a Kaposvári Evangélikus Egyházközséggel. Az első találkozás célja egy későbbi szorosabb együttműködés megalapozása volt.

St. Albans település London külvárosi környezetében terül el, ősi fészke az angol keresztyénségnek. A  Trinity United Reformed Church ennek a településnek egyik híres, hitvalló közössége. Az egyházközség tagjai, lelkészei énekkarukkal együtt érkeztek Magyarországra. A négy napos itt tartózkodás alatt az evangélikus gyülekezet családjainál szállhattak meg az angol vendégek, ezzel is elkezdve a kapcsolatépítés lehetőségét.


Pongrácz Máté felvételeiPongrácz Máté felvételeiPongrácz Máté felvételeiPongrácz Máté felvételei
Pongrácz Máté felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A pénteki nap ismerkedéssel telt, szombaton Kaposvár megismerése került napirendre. A gyönyörű város bemutatásában Dr. Sütő Zoltánné hitoktató gyülekezeti tagunk vállalt fontos szerepet. A magyar történelem és a várostörténet egyszerre tárult az angol vendégek elé. Túrájuk végén pedig a 90 éves Kaposvári Evangélikus Templom bemutatására is sor került Pongráczné Győri Boglárka lelkészasszony segítségével. A tartalmas nap végén Märcz Zoltán férfikör vezető által készített vacsora elfogyasztására került sor, majd az angliai gyülekezet mutatkozott be a kaposváriaknak.
A hét zárásaként kétnyelvű istentiszteletre került sor. A vasárnap délelőtti alkalmon az angliai gyülekezet lelkipásztora mellett Pongráczné Győri Boglárka is igét hirdetett, így angol és magyar igemagyarázatot is hallhatott a temploma érkező közösség.

Az istentiszteleten fellépett a Kaposvári Evangélikus Kórus, valamint énekszóval dicsérte Istent a St. Albans közösség énekkara is. Az angol és magyar bibliai idézetekkel, liturgikus szövegekkel és imádságokkal tarkított közös alkalom végén fogadásra került sor az evangélikus gyülekezeti házban, majd a Balaton felé vette az irányt a magyar és angol csapat. Dunátúl egyik legszebb látnivalójának megcsodálása után, Walter Zoltán presbiter látta vendégül balatoni pincéjében a kirándulókat, ahol borkóstolásra is sor került.

A hazaindulás napján már csak Budapest megtekintése maradt hátra, ahol Kiss-Bence Krisztina mutatta meg a főváros szépségeit a vendégeknek. A tartalmas programok mellett barátságok, kapcsolatok alakultak, mely a remények szerint egy hosszú együttműködés első lépései lesznek.

Címkék: közösség, evangélikus, Kaposvár, kultúra