A három tagozódású, hamis lapos öltéssel készült nagykunsági gyapjúhímzést is megtekinthetik azok, akik a hétvégén Kaposvár főterén járnak. A tájegységen az asszonyok otthon maguk szőtték a lenvásznat, a hozzá való gyapjú szálakat megfonták és természetes anyagokkal színezték, a mintákat pedig előrajzolták.

"A 18-19. századból való ez a hímzés, Magyarország egyik legrégebbi gyapjú hímzése. A Nagykunságon található, különlegessége az, hogy vászon alapra természetes anyaggal hímeztek gyapjú fonállal, amit saját maguk készítettek el és festettek annak idején." - mondta el kérdésünkre Bán Andrea, a hagykunsági hagyományőrzők tagja.


Fotók: Fülöp ZsoltFotók: Fülöp ZsoltFotók: Fülöp ZsoltFotók: Fülöp ZsoltFotók: Fülöp ZsoltFotók: Fülöp ZsoltFotók: Fülöp ZsoltFotók: Fülöp ZsoltFotók: Fülöp Zsolt
Fotók: Fülöp Zsolt
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Egy törékeny, de annál szebb írásforma is bemutatkozott a fesztiválon. A tojásírás művészete élő hagyomány napjainkban is. Országszerte sokan művelik. Mint ahogy a csárdást, a verbunkost, valamint a vonós bandák hagyományát és az összes többi szokást, ami része a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének. A lista a napokban öt új elemmel bővült, így eddig 40 különböző érték szerepel a nemzeti jegyzékben.

"Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy vannak olyan közösségeink Magyarországon is, amelyek nagyon elkötelezettek és hűen őrzik az örökséget, amelyet tovább adnak generációról generációra. Ezzel is tulajdonképpen megőrzik a közösségi identitást és erősítik azt az elkötelezettséget, azt a folyamatot, hogy a fiatal generációk is megismerjék a hagyományokat, az örökségeket." - foglalta össze dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója.

A kulturális örörkség bemutató vasárnap is folytatódik. Olyan hagyományokkal is meg lehet ismerkedni mint a mezőtúri fazekasság, az egri fertálymesterség, vagy a karcagi birkapörkölt.

Címkék: kulturális örökség, Kossuth tér, bemutató, Kaposvár, kultúra