Sikertörténetnek nevezte a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten újságíróknak. Jelezte: az idei pályázati forduló online felülete megnyílt, a jelentkezéseket október 4-ig várják.

Schanda Tamás elmondta: a juttatás egyrészt hozzásegíti a hallgatókat ahhoz, hogy a képzésük során minél jobban elmélyülhessenek a tananyagban, másrészt a nyugodt és kiszámítható életkezdésüket is támogatja.

A program keretében olyan fiatalok pályázhatnak, akik egységes, osztatlan tanárképzést vagy gyógypedagógia alapképzési szakon képzést nyújtó felsőoktatási intézménybe felvételt nyertek, illetve a kérelem benyújtásának időpontjában már tanulmányokat folytatnak, vállalják, hogy végzettséget és szakképzettséget szereznek. Feltétel, hogy vállalják, az oklevél megszerzését követő fél éven belül mindezeknek megfelelő pedagógus jogviszonyt létesítenek (illetve tartanak fenn) a Klebelsberg Központ által felajánlott, valamely tankerületi központ fenntartásában működő köznevelési intézményben.

Az ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredménytől függ: egy főre jutóan félévente 125 ezer, 250 ezer vagy 375 ezer forintban állapítják meg.

A szerződések száma emelkedik: 2013-ban még hozzávetőlegesen 390 szerződést kötöttek, de a 2018-19-es tanévre ez a szám már megközelítette a 690-et. Összesen csaknem háromezer szerződést kötöttek az elmúlt tanévekben - közölte a parlamenti államtitkár, hozzátéve: ezek keretében több mint 3,6 milliárd forinttal segítették a fiatalokat.

Az ösztöndíjprogramban 22 hazai felsőoktatási intézményből vesznek részt hallgatók.

 

A pályázatot elektronikusan, ezen a felületen, valamint papíralapon, postai úton is be kell nyújtani. Bővebb információkat ide kattitva találhatnak a pályázatról az érdeklődők.

Címkék: hallgató, gyógypedagógus, Klebelsberg, pedagógus, ösztöndíj, kultúra