Rendhagyó zarándoklatot hirdetett meg néhány nappal ezelőtt a Kaposvári Egyházmegye. A szervezők a segesdi Kisboldogasszony-napi búcsúra hívják az érdeklődőket, gyalogosan. A résztvevők jövő szombaton reggel hét órakor indulnak a Kossuth térről, majd közúti biztosítás mellett Kaposújlak, Kaposmérő és Kaposfő érintésével Kiskorpádon át Nagybajomig gyalogolnak. Ott éjszakáznak, másnap pedig Böhönyén keresztül érkeznek meg Segesdre. A vasárnapi 11 órakor kezdődő szentmisét a kaposfüredi plébános Tomanek Péter mutatja be.

Ez, a nagyjából 2500 lelket számláló község évszázadok óta híres búcsújáró hely. Az ottani hegy lábánál lévő kútnál ugyanis, Mária közbenjárására sokan nyerték vissza egészségüket - tudtuk meg a zarándoklat szervezőjétől, a Jézus Szíve Plébánia állandó diakónusától, Fekete Csabától: "Szent Ferenc életét követően nem sokkal már megjelentek a ferences szerzetesek Segesd településén és kolostort, rendet alapítottak. Két fajta történet, legenda él a csodálatos gyógyulásról, mindegyik egy juhászhoz köthető. Az egyik történet szerint az erdőben megsérült, majdnem meghalt, a másik történet szerint megbetegedett, de szintén majdnem meghalt és, amikor a mai Felsősegesden lévő forrásnak a vizéből - a történet szerint - ivott vagy megfürdött, utána csodálatos módon meggyógyult."

A szervezők Jézus utolsó szavainak egyike választották a zarándoklat mottójául, azt, hogy szomjazom - mondta el kérdésünkre a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház káplánja, Pisztora Ferenc: "Azt gondolom, hogy ez minden embernek, nemcsak a vallásos embereknek szóló meghívás, egy lehetőség. Ugyanakkor nem egy sportteljesítmény. Egy zarándokútra el lehet indulni hálából, el lehet indulni azért, hogy az ember valamilyen kegyelmet kérjen az Istentől, vagy egyszerűen csak azért, hogy másokkal együtt haladva, egymást segítve az úton, az ember végiggondolja, hogy az egész életünk egy úton levés ..."

A zarándoklaton való részvétel ingyenes, ám előtte regisztrálni kell az Kaposvári Egyházmegye honlapján. Erre azért van szükség, mert a résztvevőket a Dél-dunántúli Közlekedési Központ fogja buszokkal hazaszállítani. A szervezők mindenkitől azt kérik, hogy a hátizsákokba a frissítők és ruhaneműk mellett, egy hálózsákot is tegyenek!

Címkék: zarándoklat, egyházmegye, Segesd, búcsú, kultúra, Kaposvár