Augusztus 19-én véget ért a tizedik, jubileumi Kaposfest, Kaposvár kamarazenei fesztiválja. Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével az idei évben több, mint 30 szólista, úgy mint Lars Andreas Tomter, Julien Quentin vagy Alekszej Vologyin kapott meghívást arra, hogy egy héten át 14 koncerten elbűvöljék a közönséget.

Az augusztus 13-án indult eseményen közel 18 000 látogató vett részt és találkozhatott a több tucat klasszikus zenésszel a Szivárvány Kultúrpalotában, Református templomban és mindenfelé a városban sétálva; az érdeklődők megkóstolhatták a fesztivál gasztronómiai különlegességeit, meghallgathatták a Boney M - Sheyla Bonnick és Bebe koncertjét, ellátogathattak a Kassai birtokra, tanulhattak a napi műismertetőkön és nevethettek Bősze Ádám stand-up showján vagy akár Lackfi János előadásán. A következő fesztivált 2020. augusztus 13-19. között rendezik meg.

Igaznak bizonyult Bolyki György fesztiváligazgató ígérete, amely szerint a fesztivál hihetetlen minőséget és kikapcsolódást nyújtott az eseményre látogatóknak, olyat, amellyel már évek óta várja a közönségét!

A legmagasabb szintű komolyzenei élményben lehetett része az ide látogatóknak, hiszen a Várdai István cselló-, illetve Baráti Kristóf hegedűművészek által összeállított koncertprogram hozta a várt dinamikát és erőt, amelyet a nézők hosszú és kitartó tapsviharokkal háláltak meg az előadóknak. Idén nem csak a Szivárvány Kultúrpalotában tapasztalhatott a közönség kiváló koncertélményt, hanem a Református templomban és a Vigasságok terén is, így a nézők jobban megismerhették a város rejtett tereit.

Néhány név a 2019-es fellépők közül: Alekszej Vologyin (zongora), Julien Quentin (zongora), Lars Anders Tomter (brácsa), Juan Pablo Joffre (bandoneon), Mirijam Schröder (hárfa), Várdai István (gordonka), Baráti Kristóf (hegedű), Jozef Spacek (hegedű), Camille Thomas (cselló), Uxie Martinez Botana (bőgő) ,Diemut Poppen (hegedű), Schwartz Zoltán (hegedű), Berecz Mihály (zongora), Lugosi Dániel Ali (klarinét), Liszt Ferenc Kamarazenekar, Cimbiózis Trió, Budapesti Fúvósötös

A fesztivál ideje alatt mesterkurzusokat tartottak a neves művészek a Kamara Akadémia Egyesület fiatal tehetségei számára, és ezek eredményét a Kaposfest közönsége is élvezhette az utolsó napon.

A napi műismertetők, amelyeket Tóth Endre zenetörténész tartott, tapsba hajló sikerrel jártak minden alkalommal; Bősze Ádám és Lackfi János saját estjei – a késő esti kezdések ellenére - teltházas érdeklődés mellett zajlottak.

2019 egyik legnagyobb popzenei szenzációja a diszkózene és a 70-es évek koronázatlan zenekarának, a Boney M feat Sheyla Bonnick, és előzenekarának, Bebének a fellépése volt, amely teljesen megtöltötte a város főterét.

Címkék: zárás, kaposfest, 2019, kultúra