Csehov Sirály című drámáját próbálták ma először a kaposvári színésztábor fiataljai. A színészhallgatók öt csoportban dolgozzák fel a világhírű művet. Mindegyik csoport más és más elképzelés alapján dolgozik. Vannak, akik inkább a zeneiségre építenek, mások pedig a különböző nyelvezettel próbálkoznak.

Most 80 diák dolgozik azon, hogy egy olyan darabot állítson színpadra, amit bárki érthet, és magáénak érezhet. A magyar, orosz, spanyol, tatár színészek a tábor idején egy közös nyelvet beszélnek: méghozzá a színházét.

Az oroszok eddig minden évben aktív résztvevői voltak a tábornak, szívesen dolgoznak most is egsyütt a kaposvári rendezőkkel, diákokkal. Az ismert moszkvai rendező, Viktor Rizsakov kérdésünkre elmondta: "egy olyan világban, amelyet egyre jobban megosztanak a konfliktusok és háborúk zajlanak, nagyon fontos, hogy ezek a diákok, amikor itt találkoznak, akkor megerősödnek abban, hogy az egymással való barátság, az egymáshoz való közeledés sokkal fontosabb, mint az, ami elválaszt bennünket."

A színésztábor szombatig tart, akkor fogják előadni drámafeldolgozásaikat a diákok öt különböző szabadtéri helyszínen.

Címkék: Kaposár, műhely, kultúra, hallgató, színház, nemzetközi