A 4. századi Pannonia kultúráját bemutató, új kiállítás részeként tekinthető meg péntektől a Magyar Nemzeti Múzeumban a Seuso-kincs néven ismert késő-római ezüst leletegyüttes - írja az MTI.

Az európai kultúra alapjai az ókori Hellászba vezethetők vissza, majd a görög kultúra vívmányait a rómaiak összegezték, őrizték meg és adták tovább, Claudius császár idejétől Pannoniában is - emlékeztetett a tárlat megnyitóján az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós hangsúlyozta: a Seuso-kincslelet eszmetörténeti jelentősége az, hogy rajta ezüstbe vésték a görög-latin kultúrát, de megjelent egy újfajta spiritualitás, a kereszténység is.

Seuso-kincsek
A Seuso-kincsek

A Dági Marianna és Mráv Zsolt által rendezett állandó kiállítás bevezeti a látogatót a késő-római Pannonia elitjének világába, kontextusba helyezve a Seuso-kincs 14 ezüstedényét, az elrejtésükre szolgáló rézüstöt és a leletegyütteshez köthető kőszárhegyi ezüst quadripust.

A leletegyüttes darabjait korábban az Országházban, majd hat magyarországi városban állították ki, illetve egy ideiglenes tárlaton a Nemzeti Múzeumban is bemutatták. Országjáró körútja során a tárlat Kaposváron is járt, ahol rekord számú, több mint 22 300 fő tekintette meg a római kori kincseket.

Címkék: római kor, Seuso-kincsek, ezüst, tárlat, kultúra