Somogy megyében a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Somogy Megyei Egyesülete Értékőrző történelmi séták Taszáron elnevezésű pályázata kapta a legtöbb közönségszavazatot a benzinkutakon, így a taszári szervezet lett a MOL Helyi Érték programjának győztese, mely félmillió forintos támogatásban részesül.

A MOL Alapítvány a helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására hozta létre a MOL Helyi Érték Programot, melyre összesen 297 pályázat érkezett be. A szakmai értékelés és az alapítvány kuratóriumának döntése alapján 109 pályázat vett részt azon a közönségszavazáson, melyet április folyamán tartottak a MOL töltőállomásokon, országszerte 40 körzetben. A nyertesek neve a vásárlók és a civil szervezetek szimpatizánsainak szavazatai alapján dőlt el, a nyertes 40 civil szervezet pedig egyenként félmillió forintos, vissza nem térítendő támogatásban részesül.

„Négy kategóriában lehetett pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom. A legtöbb nyertes projekt a „Jövő generációja” és „Környezetvédelem-fenntarthatóság” kategóriából került ki. Előbbinél gyerekek, fiatalok részvételével, illetve intergenerációs programként valósul meg a pályázat, míg utóbbinál a települési vagy környéki zöld területek rendezése, parkosítás szerepel, mint cél” - mondta Apáti-Tóth Kata, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója.

A somogyi veteránok a taszári honvédelmi parkban és a volt laktanyában szerveznek elsősorban a községben tanuló, pályaválasztás előtt álló diákok, valamint a kistérségben élő, Kaposváron tanuló fiatalok számára értékőrző sétákat. A „túravezetők” volt katonák, választott hivatásuk nemzetközi szinten elismert képviselői, szakmájuk mesteri művelői, akik egykor Taszáron, majd több, Európán kívüli hadszíntéren szolgáltak. Az egykori honvédek személyes példája hitelesen mutatja be a szakma értékeit.

Címkék: honvédelmi park, laktanya, veterán, Taszár, Somogy, kultúra