A színház felújítási munkálatai miatt az ideiglenes játszóhelyen, az Együd Árpád Kulturális Központban tartották meg ma a díszévad sajtótájékoztatóját. Szita Károly polgármester köszöntőjében elmondta, ősztől a megújult színházban, méltó körülmények között várhatja a társulat a nézőket.

"A Modern Város Program keretén belül, Kaposváron nálunk a Németh István Program keretén belül épül és újul meg a Csiky Gergely Színház. Több mint 9 milliárd forint támogatást kaptunk a magyar kormánytól, hogy felújíthassuk a talán 1986-ban utolsó felújításon átesett színházunkat." - mondta el a polgármester.

vlcsnap-2019-05-13-17h24m48s058.jpg

A kulturáért felelős államtitkár, Fekete Péter pedig a város fejlesztéseit, beruházásait emelte ki, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a kultúra előrelépéshez Kaposváron.

"Kell gratulálnom a múlt héten, két héttel ezelőtt átadott Aréna központért, amelyben nagy öröm számomra, hogy színházművészet és a cirkuszművészet nyitotta meg azt a közösségi teret, amit különben a sportolók fognak használni. Szóval úgy tűnik, hogy Kaposvár robbant, Kaposvár fejlődik, Kaposvár az első olyan városa Magyarországnak, amely a Hagyományok Háza után, a Nemzeti Táncszínház felújítása után az első nagy kulturális beruházás elkészültét magáénak tudhatja." - összegzett az államtitkár.

Ritka diadalmas érzés meghirdetni egy díszévadot - mondta a színház művészeti igazgatója, Olt Tamás. A következő évadban egyebek mellett a Van, aki forrón szereti, a Cseresznyéskert, a Csárdáskirálynő, vagy éppen a Kean, a színész című előadásokat is láthatja a közönség.

vlcsnap-2019-05-13-17h25m39s773.jpg

"A színház az maga a diadal, a színház puszta léte diadal. A színház a szellem diadala a sötétség felett, a demagógia felett. Az egysíkú, színtelen és érdektelen gondolkodás felett. A színház a lélek diadala a lehangoltság felett, a zárkózottság felett, az elutasítás és a gyűlölködés felett." - tette hozzá Olt Tamás.

A színházavató első előadást, Csiky Gergely Buborékok című darabját, a Nemzeti Színház igazgatója, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezi.

"Engem mindig ilyen nagy művek rendezésére hívnak meg, hol Dosztojevszkíjt, hol Csehovot, hol Ember Tragédiáját rendeztetnek velem. Előszőr meg is lepődtem, hogy a Buborékokra kérnek föl, de aztán elolvastam és azóta túl vagyok a szerelembe esés fontos stádiumain, várom a munkát. Remélem, hogy egy szép előadást tudok csinálni, igazi színházi ünnepet. Megfelelőt ehhez az ünnephez, ami itt van." - zárta szavait a Nemzeti Színház igazgatója.

vlcsnap-2019-05-13-17h26m01s462.jpg

A kaposvári teátrum igazgatója pedig arról beszélt, hogy az átmeneti időszakban is működött a színház, kitartott a közönség és erősödött a társulat közössége. Az új helyen új tervekkel vágnak neki az új évadnak.

"A mai kor színháza egyre inkább túllépi az előadóművészet határait, nyitva ezzel a társművészetek irányába. Ezt a tendenciát felismerve a Csiky Gergely Színházat, mint a régió egyetlen teátrumát, nem csupán művészeti, hanem kulturális központként is definiáljuk. A kaposvári teátrum a következő években ennek a felelősségtudatnak a jegyében határozza meg műsorát és művészeti koncepcióját, valamint a társadalomban betöltött szerepét." - foglalta össze dr. Fülöp Péter igazgató.

vlcsnap-2019-05-13-17h24m38s330.jpg

A sajtótájékoztatón elhangzott: új tagjai is lesznek a társulatnak: néhány végzős színész hallgató szerződtetése mellett több, Kaposvárra visszatérő művészre is számíthat majd a naygérdemű.

Címkék: 2020 évad, ismertető, Csiky Gergely SZínház, Kaposvár, kultúra