Történelmi közgyűlésre ültek össze hétfőn a parlamentben a megyei jogú városok polgármesterei. A Rákóczi Szövetséggel ugyanis egy olyan együttműködési megállapodást írtak alá, amely a Kárpát-medencei magyarokat segíti a nemzetpolitikai feladatokban.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként úgy fogalmazott: a két szövetségnek most leginkább az oktatásügyet kell felkarolnia.

Tavaly a Rákóczi Szövetség mintegy 100 millió forintot fordított arra, hogy a határon túl élő magyar családok magyar anyanyelvű iskolákba irathassák gyermekeiket, így is őrizve nemzeti identitásukat. Ennek köszönhetően 1200-an kezdhették meg az első osztályt magyar iskolában. Csáky Csongor, a szövetség elnöke a mostani megállapodástól ennek a számnak a növekedését várja.

A megállapodás ugyanakkor a hazai ifjúsági és családtámogatási ügyeket is segítheti.

- Jövőnk akkor lesz ha a Kárpát-medencei Magyarországon és bárhol a nagyvilágon édesanyák és édesapák vállalják a gyermekáldást és ha biztosítani akarják és tudják a megszületett gyermekek anyanyelven történő szakszerű oktatását az óvodáktól a küözépiskolákon át a szakképzésen keresztül az egyetemekig - tette hozzá Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A magyar nagyvárosok mindezektől függetlenül eddig is igyekeztek támogatni az anyaország határain túli településeket: például útépítéssel, gyógyszer-, élelmiszer-, illetve tüzifaadományokkal.

Címkék: rákóczi szövetség, megyei jogú városok szövetsége, parlament, kultúra