A Vadvirág Alapítványnál rendszeresek az olvasást könnyítő foglalkozások. A szakmai vezető szerint, ha egy gyerek olvasni tud nyitva áll előtte az egész világ, ha lemarad és a képességeket nem tudják kellően alakítani, akkor pedig lehetőségektől esik el.

Szakemberek egy szerdai konferencián azt tárgyalták, mit tudnak tenni annak érdekében minél többen jól tudjanak olvasni.

- A legfontosabb időszak az olvasástanulás időszaka. Ha a gyermek ezt pozitívan éli meg, sikerélmények érik és könnyedén megtanul olvasni, akkor az olvasáshoz fűződő viszonya is egészen más lesz. A mai gyerekeknél talán azért, mert nagyon beszűkült ingerkörnyezetben nőnek fel ezek a képességek nem olyan mértékben alakulnak ki, megváltozott a környezet és egyre konkrétabb és sokrétűbb segítséget kell biztosítanunk nemcsak a gyerekeknek, hanem az őket foglalkoztató pedagógusoknak is - nyilatkozta Kárpáti Anikó, a Vadvirág Alapítvány szakmai vezetője.

Egy korábbi felmérés szerint, 14 évvel ezelőtt az olvasóképes társadalom több mint 60 százaléka nem olvasott hazánkban, mára ez az arány 50 százalékra esett vissza, de a sokat olvasók aránya is csökkent. Ezekre hatással volt az internet, és az okostelefonok elterjedése. A szakember szerint más irodalmat olvasni, illetve információt keresni a világhálón.

- Önmagában az, hogy irodalmat egy e-olvasón, tableten, vagy papíralapon olvasok, abban kisebb a különbség, de van és nem hiszen, hogy nekünk üldözni kellene az internetet, vagy az elektronikus forrásokat. Viszont az, hogy a gyerekeink esetleg az élményszerző olvasásból kimaradnak, ahogy a digitális bennszülöttek nagy része nem hisz abban, hogy létezik olyan, hogy élményszerző olvasás. Olvasni azért olvasunk, hogy információt szerezzünk, ez komoly probléma és ezért mindenképpen tenni kell majd - tette hozzá dr. Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem tudományos dékánhelyettese.

A Vadvirág Alapítvány tanuláskönnyítő programjának egyik fontos pillére az olvasásfejlesztés, amit játékosan, gyermekközpontúan adnak át. A módszerrel 30-40 százalékos fejlődést sikerült elérniük.

Címkék: vadvirág alapítvány, konferencia, olvasás, kultúra