Kaposvár egykori városfejlesztő polgármesterének Németh Istvánnak az arcképe és aláírása valamint a város címere is látható az érme előlapján. A Magyar Éremgyűjtő Egyesület Kaposvári Csoportja fennállásnak 50. évforulója alkalmával terveztette és verette ezt a különlegesen szép érmét egy szegedi magánverdében.

"Egyszerűen úgy gondoltuk, hogy egy jubileumi érem Kaposvárról szóljon, mert hát kaposvári csoportról van szó. És a társaság úgy döntött, hogy Németh Istvánt rakjuk az elejére. Másfél, két hónap alatt találtuk ki, hogy milyen legyen az érem előlapja és a hátlapja. A tervezési időszak szintén két hónap volt." - számolt be Hencz János, a Magyar Éremgyűjtő Egyesület Kaposvári Csoportjának titkára.

kaposvár érem németh istván

Az érme hátoldalán a Kaposvárhoz közel eső szalacskai, azaz nagyberki területén feltárt kelta pénzverő mintázatával megyegyező kelta pénz előoldala látható. Valamint Szent László király ezűstdénárja. A fél évszázados évforulóra egy könyvet is kiad az egyesület.

"A könyvnek az elején természetesen az egyesületünknek az első 50 évét mutatjuk be történelmi sorrendben, évekre lebontva, eredeti archív anyagokkal, árverési listákkal, fényképekkel. Gyakorlatilag ezzel kezdünk, majd utána jönnek az egyesületi élet és a munkahelyi érmék, melyekkel teljes képet szeretnénk Kaposvárról adni." - mondta el Pap László, a Magyar Éremgyűjtő Egyesület Kaposvári Csoportjának elnöke.

A Kaposvár érme bronz és ezüst kivitleben is megvásárolható.

Címkék: éremgyűjtők, Németh István, érme, kultúra, Kaposvár