2019. április 12-én ismét járási nyelvhelyességi versenyt rendezett a Gamási Általános Iskola 3 - 8. évfolyamon. 1998 óta rendezik meg a fent említett versenyt Gamáson és az idén jelentkeztek a legtöbben a környékbeli általános iskolákból a megmérettetésre.

A résztvevőket Jeszenszky Gábor intézményvezető köszöntötte. Majd Kurucz Ida ismertette a versennyel kapcsolatos teendőket. A 3. és 5. osztályos feladatsorokat Lukácsné Henézi Klára, a negyedik évfolyamét Suszter Annamária és a 6-8. osztályos feladatokat Kurucz Ida állította össze.

A versenyen tizenegy általános iskola tanulója vett részt. A balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola, a somogyvári Szent László Király Általános Iskola, a fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskola, a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Balatonlelle - Karád Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a karádi Gárdonyi Géza Tagiskolája, az Öreglaki Általános Iskola, a látrányi Fekete István Általános Iskola és AMI, a Buzsáki Általános Iskola, a balatonszemesi Reich Károly Általános és Zeneiskola és a házigazda, Gamási Általános Iskola tanulói mérhették össze tudásukat. A verseny „tisztasága” érdekében a tanulóknak jeligét kellett választani a verseny megkezdése előtt, s ezt felírni a feladatsorra.

A fiatalok hibás szöveget javítottak, szótagoltak, magánhangzókat, mássalhangzókat pótoltak, összetett szavakat képeztek, előtagot, keresztnevet kerestek, szólásokat, közmondásokat lóugrásban találtak ki, nyelvi fejtörőket, keresztrejtvényeket oldottak meg. A feladatok mindig az adott évfolyam tananyagára épültek. Idén 45 tanuló versenyzett. A feladatlap kitöltésére minden évfolyamon 60 perc állt rendelkezésre. Ezt követően a résztvevők a helyi IKSZT-ben kézműveskedhettek, videofilmet tekinthettek meg, a házigazdák ebéddel vendégelték meg a versenyzőket és kísérőiket.

A diákok szépen szerepeltek.Minden résztvevő emléklapot kapott, a helyezettek pedig értékes könyvet és oklevelet vehettek át. 

Gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítő tanárnak!

Címkék: nyelvhelyesség, Gamás, verseny, kultúra