A vetélkedőt a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium rendezte meg. A 80 versenyző közül a legtöbben már a középszinten beszélnek németül vagy angolul. A diákok azt mondják: ez egy jó megmérettetés a valódi nyelvvizsga előtt.

A multimédiás eszközök használatáról beszélnek a fiatalok angolul. Többségük emelt szinten tanul idegen nyelvet. A fiatalok azt mondják: szeretnek beszélgetni külföldiekkel, ezért is veszik nagy hasznát az angolnak, vagy a németnek.

- Igazából azért fontos, hogy másokkal tudjunk kommunikálni, például most nálam van egy olasz cserediák és olaszul nem tudok, de angolul nagyon jól tudunk kommunikálni egymással és tényleg, hogy a nemzetek között a kapcsolat meglegyen - mondta Palágyi Márta.

A 80 versenyző közül a legtöbben már a középszinten beszélnek németül vagy angolul. A diákok azt mondják: ez egy jó megmérettetés a valódi nyelvvizsga előtt.
A 80 versenyző közül a legtöbben már a középszinten beszélnek németül vagy angolul. A diákok azt mondják: ez egy jó megmérettetés a valódi nyelvvizsga előtt.

A Mezzofanti Országos Nyelvi Versenyt az egyházi iskolák számára, már második éve szervezik Kaposváron a katolikus gimnáziumban.

- A nyelvtanulás szempontjából egy fantasztikus motiváció szerintem. Minden gyermek és tanár le tudja mérni már az írásbeliken, hogy milyen szinten áll a tanítványa a B1 és a B2 elvárásaihoz - mondta a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium idegen nyelvi munkaközösség vezetője, Tamásné Horváth Katalin.

A kaposvári katolikus gimnáziumból 7 diák jutott be a legjobbak közé, angol és német nyelvből. A verseny szakmai hátterét az egyre népszerűbb Euroexam vizsgaközpont nyújtja.

- A diákok nagyon felkészültek, kiváló tanáraik vannak. Örülünk, hogy ilyen kiváló iskolák a partnereink. A diákok azt mondhatom, hogy a legjobbak a B2-es szint fölött voltak jóval. Akár fél éven belül már az egyel magasabb szintűt is, a C1-est is sikerrel ostromolhatták volna - árulta el az Euroexam Vizsgaközpont munkatársa, Rádai Péter.

Hozzátette: a 2020-as felsőfokú felvételihez szükséges nyelvvizsga követelmény bevezetését még korainak tartja, hiszen a középskolai nyelvi képzés erre nincs felkészülve. A diákoknak ugyanis csupán a 30-40 százaléka rendelkezik ezzel a 12. év végére.

Címkék: nyelvi, egyház, verseny, kultúra