Most már meg se lehetne mondani, hogy Hetesen régen egy istálló állt. A használaton kívüli épületet az elmúlt években teljesen felújították és mostantól a község művelődési házaként szolgál. A településnek már nagy szüksége volt egy ilyen létesítményre, hiszen rengetek rendezvényük van.

hetesi kultúrház

"A nyugdíjasok nagyon aktívak, a hagyománnyőrzők szintén nagyon aktívak, ők biztosan rednszeresen fogják használni. De itt foglal majd helyet a könyvtár is, ami visszaköltözik az iskolából. Nagyon sok olyan rendezvényünk van, aminek helyet adhat ez az épület, és mi ettől nagyon boldogok vagyunk." - mondta el Török Tiborné, Hetes polgármestere.

A kultúrházat egy Vikár Béla emlékkoncerttel avatták fel. A híres etnográfus ugyanis pont 160 évvel ezelőtt született Hetesen, számos népdalt pedig innen szedett csokorba.

hetesi kultúrház

"Ez volt valamikor a Somssich birtok, egy grófi birtok, és az itt lévő szolgálók, parasztlegények, kocsisok dalait gyűjtötte össze Vikár Béla. Ez tényleg összefonódott abban az időben a népdallal, és ezt próbálom tovább vinni a mai korosztálynak." - árulta el Bradánovicsné Csere Ildikó, a Hetesi Somssich Imre Általános Iskola pedagógusa.

A koncert azért is különleges volt, mert nemcsak az óvodások és az iskolások, hanem a nyugdíjas egyesület tagjai is felléptek, így mutatva be időrendi sorrendben Vikár munkásságát.

Címkék: kultúrház, Vikár Béla, Hetes, átadó, kultúra