A 16-17. századbeli tallérok óriási kincsnek számítanak, ugyanis a törökdúlás idején a legtöbb arany és ezüstérmét kivitték az országból.

- Ezek az ezüstpénzek töltötték be az általános fizetőeszközök szerepét nemcsak Európában hanem a világon - mondta Dr. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze.

A gyűjteményt gazdagítja még 13 eredeti, erdélyi verőtő is, amelyeket pénzkészítésre használtak eleink. Emellett korhű páncélokat fegyvereket is láthatnak az érdeklődők.

Ez a vándorkiállítás nem jöhetett volna létre a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja nélkül. Ennek lényege, hogy visszaszerezzék a külföldi tulajdonban lévő kincseket, illetve megelőzzék a hagyatékokban fellelhető műtárgyak szétszóródását, ezzel is hozzájárulva a magyar kulturális örökségek védelméhez.


Fotó: Miklai MercédeszFotó: Miklai MercédeszFotó: Miklai MercédeszFotó: Miklai MercédeszFotó: Miklai MercédeszFotó: Miklai MercédeszFotó: Miklai MercédeszFotó: Miklai MercédeszFotó: Miklai MercédeszFotó: Miklai Mercédesz
Fotó: Miklai Mercédesz
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A Fejedelmi kincsek kiállítás ugyanakkor nagy mérföldő a kaposvári múzeum életében is, hiszen hamarosan saját érmeket is bemutatnak majd a különböző tárlatokon.

Az időszaki kiállítás mától egészen augusztus végéig látogatható a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum fő utcai épületében.

Címkék: fejedelmi kincsek, múzeum, kaposvár, kiállítás, kultúra