Élő online Istentisztelet közvetítéssel jelentkezik februártól a Kaposvári Evangélikus Egyházközség az Isten igéjére vágyó érdeklődők számára. A Youtube internetes videómegosztó portál adta lehetőséget kihasználva, a közösség minden vasárnap 10 órától „Élő Istentisztelet” címmel várja a virtuális tér istentisztelet látogatóit.

Évtizedes problémája a somogyi és Kaposvár környéki szórvány evangélikusságnak, hogy sok településen nincs lehetőség rendszeres evangélikus Istentisztelet tartására. A legtöbb faluban sajnos csekély számban élnek evangélikusok, így a sokszor 30-40 kilóméterre található más települések templomaiba tudnak csak ellátogatni azok, akik Isten igéjére vágynak.

Ezen testvéreknek és a betegágyban, kórházban, vagy szolgálatban lévő evangélikusoknak és keresztyéneknek kínál február elejétől egy különleges lehetőséget az evangélikus gyülekezet.

„Élő Istentisztelet” néven online közvetítés tekinthető meg a Kaposvári Evangélikus Templomból minden vasárnap délelőtt 10 órától. Így egyazon időben, de eltérő helyszínen élhető át az evangélikus közösséghez tartozós és a saját lelki otthon légkörének csodálatos élménye.

A közvetítés megtekintéséhez semmi más nem szükséges, pusztán internetelérés és a „Kaposvári Evangélikus” Youtube csatorna felkeresése. Amennyiben valaki feliratkozik a csatornára, vasárnap délelőtt értesítést is kap az istentisztelet kezdetéről. Az istentisztelet közvetítés kezdete előtt a gyülekezet életének főbb eseményeiről is tájékoztatást kapnak az online térbe látogatók.

„Nagy örömünk az online térben való megjelenés. Gyülekezetünk vezetése elsősorban a hatalmas szórványban élő Kaposvár környéki evangélikusokra gondolva döntött úgy 2019 januárjában, hogy támogatja azt a fejlesztést, amivel lehetővé tesszük az élő közvetítést. Célunk, hogy a templomtól messze élő gyülekezeti tagok is átélhessék a közösséghez és Istenhez tartozás felemelő érzését.” - mondta Pongrácz Máté, a Kaposvári Evangélikus Egyházközség lelkésze.

A fejlesztés eredményeként Somogyban szinte egyedülálló módon közvetít élő egyenes adásban Istentiszteletet egy gyülekezet. A kaposvári közvetítés azonban a történelmi protestáns egyházak tekintetében is egyedülálló, hisz alig áll rendelkezésre megfelelő hangi és képi minőségben élő online istentisztelet közvetítés a Kárpát-medencében.

A gyülekezet célja, hogy az online eszközök segítségével kitárja a kaposvári templom ajtaját és belelátva egy keresztyén gyülekezet életébe, minél többen kedvet kapjanak a közösséghez tartozásra.

Az első hónap statisztikája alapján több mint 1500 megtekintője volt az „Élő Istentisztelet”-nek és közel 100 ember iratkozott fel a „Kaposvári Evangélikus” Youtube csatornán. A gyülekezet vezetői várják a további érdeklődőket és Istentisztelet látogatókat online vagy személyesen a Berzsenyi parkkal szembeni templomban.

Címkék: Istentisztelet, virtuális, evangélikus, online, kultúra