Bellai Zoltán 1950. május 28-án született Zselickisfaludon. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában végezte el, majd Kaposváron, a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett.

Pályaválasztásában nagy jelentősége volt a vallásos családi háttérnek, így tanulmányait a Budapesti Református Theológiai Akadémián folytatta, ahol 1974-ben szerzett lelkészi oklevelet. Ekkor Csurgóra helyezték, ahol a Csurgó-Alsoki Református Gyülekezetben 1986-ig végzett lelkészi szolgálatot. 1986 óta a Kaposvári Református Egyház lelkipásztora.

Szintén ebben az évben megválasztották a Somogy Megyei Református Egyházmegye esperesévé. 1990-től a Magyarországi Református Egyház Zsinata Gazdasági Bizottságának elnöke. Esperesként az ő vezetésével kezdték meg az egykor református csurgói gimnázium visszaigénylését, melynek eredményeképpen 1993-ban újra indult a Csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium. 1990-ben megválasztották Kaposvár Megyei Jogú Város Képviselő-testülete tagjává.

A Kaposvári Református Egyház Presbitériuma az ő vezetésével 1992-ben megalapította Kaposváron a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskolát, amely 2000 szeptembere óta gimnáziumként is működik. 1998-tól mint lelkész-igazgató állt az iskola élén, jelenleg az iskola igazgatótanácsának elnöke. A Kaposvári Református Egyház Presbitériuma az ő kezdeményezésére és vezetésével 2001 tavaszán megalapította a Csertán Márton Otthont, amely idős emberek gondozását tűzte ki célul. Az otthon 2002-ben nyitotta meg kapuit.

1994-ben Somogy Polgáraiért díjban részesült, 2001-ben szülőfaluja díszpolgári címet adományozott részére. 2002. január 23-án Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Kaposvár Városért kitüntető címmel, 2004-ben az államelnök a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetéssel ismerte el munkásságát.

Bellai Zoltán nélkül nem éledt volna újjá a rendszerváltás után a csurgói református gimnázium, az egykori munkásőrlaktanya átalakításával a kaposvári református általános iskola és gimnázium, és talán még mindig nyomorúságos körülmények között élnének azok az idős emberek, akiknek Kaposvárott minden igényt kielégítő otthont építtetett Széchenyi-tervi támogatással, majd Taszáron egy lepusztult honvédségi ingatlan átalakításával. És gyorsan megtelt lakóval az a nyugdíjasház is, amelyet az egyházkerület anyagi támogatásával a Zala megyei Kehidakustányban építtetett. Ez utóbbiak miatt nevezi magát a jó humorérzékű lelkész „állványimádó papnak”.

Az egyes ünnepnapok közeledtével sosem feledkezett meg arról, hogy gyűjtést szervezzen erdélyi vagy kárpátaljai testvéreinek, és ott volt abban a lelkészcsapatban is, amely a vörösiszap-katasztrófa nyomainak eltüntetésénél serénykedett. A szociális területen végzett munkája elismeréséül 2015. november 12-én Pro Caritate díjat kapott.

Kaposvár Megyei Jogú Város Bellai Zoltánt saját halottjának tekinti.

Díszpolgárrá avatásának kapcsán 2016-ban készítettünk stúdióbeszélgetést Bellai Zoltánnal:

Címkék: Bellai Zoltán, halál, elhunyt, kultúra