A szakemberek a többi között mindenhol kicserélték a padlóburkolatot és a nyílászárókat a szennai általános iskolában tavaly nyáron. A zselici intézménnyel együtt a kaposvári tankerületben összesen 20 helyszínen végezhettek el hasonló munkálatokat.

- Gyermekeink száma a tankerületben közel 15 ezer diák, a bent dolgozó közel kétezer padagógus számára sokkal jobb feltételeket és lehetőségeket biztosít a tudás megszerzésének folyamatában - mondta Stickel Péter, a Kaposvári Tankerületi Központ igazgatója.

Egy pénteki sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a tavalyi évben bő hatszázmillió forint jutott az iskolák felújítására. Ezen túl Kaposvár a Németh István Program részeként majdnem négyszer ennyi pénzt fordíthat a közintézmények energetikai korszerűsítésére.

- Vannak olyan intézmények, ahol napelemeket helyezünk el és vannak olyan intézmények, ahol teljesen komplex energetikai felújítások zajlanak. A napelemek több-kevésbé már felszerelésre kerültek, a komplex energetikai felújítások pedig a legtöbb intézményben folyamatban vannak - tette hozzá Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere.

Mindent összevetve a somogyi megyeszékhelyen és a környékén működő iskolák még soha nem költhettek el ennyi pénzt fejlesztésekre.

- A tankerület égisze alatt működő somogyi iskolák ezekben a napokban, években mintegy ötmilliárd forintnyi fejlesztési hullámban vesznek részt és ez egy nagyon nagy dolog: iskolák, modern tantermek, tornatermek, tanuszodák újulnak meg - mondta Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő.

Nagyszabású munkálatok az idén is várhatók: például Igalban, Babócsán és Szentbalázson. A Kaposvári Tankerületi Központ intézményében ugyanakkor nemcsak felújításra, hanem eszközbeszerzésre is jutott pénz. Az év elején majdnem 1500 notebookot, illetve tabletet osztottak ki az iskolákban.

Címkék: fejlesztés, iskola, somogy megye, kaposvár, kultúra