Két éve indult és most ért véget a hazai és külföldi mezőgazdasági középiskolák közös programja, amely a fenntarthatóságot kutatta az agráriumban. A diákok és a szakemberek a három országban szakmai konferenciákon vettek részt, valamint ellátogattak olyan helyi üzemekbe is, amik a fenntartható gazdálkodást szolgálják. Ilyen volt például a Kaposvári Cukorgyár is, ami új ötleteket adott az osztrák szakembereknek.

- Van egy energiaközpontunk, ezt szeretnénk a jövőben fejleszteni, ehhez pedig jó például szolgált a Kaposvári cukorgyár, ami biogáz előállítással is fedezi energiaszükségletét - mondta az osztrák Güssing iskola igazgatója, Gerhard Müllner.

Az Erasmus programban a hazai és külföldi résztvevők olyan üzemekbe is ellátogattak, amelyek már most környezettudatosan működnek. Egy mai zárórendezvényen összegezték tapasztalataikat a résztvevők.
Az Erasmus programban a hazai és külföldi résztvevők olyan üzemekbe is ellátogattak, amelyek már most környezettudatosan működnek. Egy mai zárórendezvényen összegezték tapasztalataikat a résztvevők.

De nemcsak a szakemberek, hanem az ifjú gazdatanulók is sok praktikát lestek el a szomszédos országokból.

- Nagyon sok új ismeretre tettünk szert, a szakmai tudásunkat is széles körben tudtuk bővíteni és az én családom nem biztos, hogy el tudott volna jutni Horvátországba kirándulás keretein belül. Igazából nagyon örültem, hogy átléphettem a határt - mondta Sabján Viktória.

A programban országonként 10-10 diák vett részt.

- Mi, mint mezőgazdasági iskola a tanulóknak ezeket az alapelveket, célokat, stratégiákat tovább kell hogy adjuk, hiszen ők a jövő gazdálkodói, akiknek biztosan ezen elvek szerint kell, hogy a jövőben dolgozzanak - árulta el AM DASzK Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma igazgatója, dr. Princz Zoltán.

A mai konferencián a helyi termelők is bemutatkoztak, így a programban részt vevő országok képviselői megkóstolhatták Somogy kincseit is.

Címkék: plusz, erasmus, iskola, kultúra