Az ünnepi Megyehét programjairól Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Sárhegyi Judit megyei jegyző számolt be a sajtónak pénteken a kaposvári Vármegyeházán.

1498. január 6-án II. Ulászló király Somogy vármegyének, különös kegye jeléül, címert adományozott, hogy azt pecsétjére vésetvén, kiadványain alkalmazza. II. Ulászló az adománylevelében kifejtette, hogy ez adománnyal a vármegyét a Mátyás halála utáni trónkövetelő római király, I. Miksa hadainak 1490. évi betörése alkalmával tanúsított hűségéért és áldozatkészségéért óhajtja kitüntetni. Ebből az alkalomból tartjuk minden év januárjának elején az ünnepi Megyehetet.

Az ünnepi Megyehét mindig a hagyományokról, a múltról, a megyecímer adományozásáról szól. Így lesz ez januárban is. Ez alkalommal folytatjuk a két újra megkezdett megyeszékhelyen kívüli ünneplést, hogy a kaposvári programok mellett szélesebb kört érjünk el. Két éve januárban ismét visszatértünk városainkba az ünnepi közgyűléssel, először Csurgón, majd a 2018-as Megyehéten Marcaliban emlékezünk meg jeles ünnepünkről. 2019-ben Siófok városa ad otthont a rendezvénynek. A hagyományoknak megfelelően a 2019. évi Megyehéten is átadjuk a Pro Comitatu Somogy és a Somogy Polgáraiért kitüntetéseket és újabb somogyi értéket ismerünk el. Az ünnepi közgyűlés díszvendége Szájer József, Európa Parlamenti képviselő lesz.

A Megyehét programjai közül kettőt emelek most ki - mondta az elnök, mégpedig a Compur Fotóklubbal közös fotópályázatunkat. „XIV Somogy megyei fotópályázat” címmel hirdettünk pályázatot a somogyiak számára. A Megyei Fotópályázatot 1983-ban hirdette meg a Compur Fotóklub a Somogy Megyei Tanáccsal közösen. Később a Somogy Megyei Önkormányzat támogatta a pályázat létrejöttét. Úgy gondolom, az érdeklődésre nem lehetett panasz, több mint 200 fotó érkezett, amikből 30-at állítunk ki a Megyehéten. A díjazottakat nem árulhatom még el, de annyit közölhetek, hogy a zsűri véleménye szerint kiemelkedően színvonalas lesz a tárlat.

A Megyehetet hagyományosan a siófoki Azúr Hotelben rendezett jótékonysági megyebál zárja január 12-én, szombaton. A bevételt, ahogy korábban, most is jótékony célra fordítjuk. A Szülőföldem Somogyország program keretében 8632 diák kirándulásához járult hozzá a Somogy Megyei Önkormányzat eddig az elmúlt 8 évben, 2011 óta - tette hozzá a közgyűlés elnöke.

A konkrét programokat dr. Sárhegyi Judit ismertette: az ünnepségsorozat január 4-én, pénteken délelőtt 9 órakor zászlóbontással veszi kezdetét a kaposvári Vármegyeházánál, majd 6-án, vasárnap 10 órától a Siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban tartjuk ünnepi közgyűlésünket. Ezen a rendezvényen adjuk át a Pro Comitatu Somogy és a Somogy Polgáraiért kitüntetéseket. Másnap, január 07-én, hétfőn 17 órakor a Kormányhivatal Galériában kerül sor a XIV Somogy megyei fotópályázat eredményhirdetésére és a fotókiállítás megnyitására.

Január 8-án, kedden 18 órától „Akik hírét vitték Somogynak – 44-esek a nagy háborúban” címmel hallhatnak érdekes és értékes gondolatokat az érdeklődők a Vármegyeháza Dísztermében Szakály Sándor történészprofesszor tolmácsolásában. Január 10-én a somogyi értékek kerülnek reflektorfénybe, 16:30 órakor a Somogyi Értékpontban (a Vármegyeháza kistermében) adjuk át az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket és 16 Somogyi Értékdíjat. Ezt követően 17:30-tól a Díszteremben „Szólít a szülőföld” címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor. 12-én, szombaton Megyebált tartunk Siófokon és 14-én hétfőn 9 órakor a Vármegyeháza előtt zárul zászlólevonással az ünnepi Megyehét.

Címkék: megyehét, címer, Somogy, ünnep, kultúra