Oktatók, plébánosok, sőt még egy többszörös magyar válogatott futballista is tartott ma előadást a roma fiatalok felzárkóztatásáról a Kaposvári Egyetemen. Az Adj esélyt! elnevezésű konferencia fő témája a tehetséggondozás volt. Pisont István évek óta tanít hátrányos helyzetű fiatalokat focizni, úgy, hogy különösen figyel a tehetségek kiválasztására, hiszen ők húzóerőként hatnak a többi sportolóra.

roma konferencia

"Az a fajta kreativitás, improvozitás, virtuozitás, ami a tehetségfokozatokat jelenti, ezek ki tudnak jönni belőle, ez maga az egyéniség a felszínre tör, és ebből nagyon jól kamatoztat akár az egyesület, is meg maga a játékos, is hiszen a legjobbak a legjobbakkal vannak." - mondta el Pisont István, egykori magyar válogatott labdarúgó.

A tehetséggondozás azonban nemcsak az általános- és középiskolákra terjed ki. A somogyi campus roma szakkollégiuma évek óta sikeresen támogatja a felsőoktatásban tanuló hallgatóit. Segíti például egyéni kutatásaikat, sokszor pedig kultúrális programokon keresztül mélyíti el identitásukat.

roma konferencia

"Eljutottunk itt arra a szintre Kaposváron néhány év alatt, hogy már nem mi mondjuk meg felülről, hogy mit kéne csinálni. Nyilván mi is mondunk ilyen dolgokat, hogy nyelvvizsgát meg kell csinálni, de az hogy milyen programok legyenek, abba most már a hallgatóknak nagy beleszólásuk van, pontosabban élnek is ezzel a beleszólási jogukkal." - árulta el Dr. Kovács Zoltán, a Kaposvári Egyetem Roma Szakkollégiumának igazgatója.

A roma származású gyermekeknél azért is különösen fontos a tehetséggondozás, mert egyedül, segítség nélkül sokkal kevesebb kitörési lehetőségük van, mint más társaiknak.

Címkék: szakkollégium, roma, konferencia, Kaposvári Egyetem, kultúra