Több mint 1200 első világháborús hős előtt hajtottak fejet ma délelőtt Kaposváron. A ma délelőtti megemlékezésen Szita Károly polgármester elmondta, a 44-es gyalogezred révén a település már 1860 óta katonaváros. Az első világháború idején háromszor töltötték fel kaposvári és városkörnyéki férfiakkal az alakulatot. Kaposvár nagy tiszteletben tartja a hősi halottakat és minden évben méltó módon megelékezik róluk.

A 44-es gyalogezred az első világháborúban szinte valamennyi harctéren megfordul. Ennek során háromszor semmisült meg és háromszor született újjá.

A 44-esek első nagy csatájukat Sabácnál vívták. Az egymást követő kemény ütközetek már ekkor megtizedelték a somogyi bakák sorait, akiket hamarosan Galíciába szállítottak át. Ezután már az oroszokkal néztek farkasszemet a kaposvári katonák.

A 44. gyalogezred két zászlóalját 1916 nyarán Erdélybe vezényelték, hogy részt vegyenek a megszálló román csapatok elleni hadjáratban. Egy év múlva a Kárpátokból Bukovinába küldték őket, 1918 tavaszán pedig - mintegy két hónapi, Bécsben és Krakkóban töltött hátországi szolgálat után - a 44-esek első egységei megérkeztek az olasz harctérre.

1918. október 30-án, a front összeomlását követően szervezett kötelékben, esetenként harcolva értek haza Kaposvárra a katonák.

A fegyverszünet aláírása után a 44-esek Olaszországban harcoló egységei is hazatértek. Az ezred egy része már 1918. november 14-én megérkezett Kaposvárra - mégpedig szervezett kötelékben, teljes felszereléssel. Karácsonyig a 44. közös gyalogezred csaknem hatezer katonája szerelt le a megyeszékhelyen.

Az első világháború idején több mint 50 ezer ember öltötte magára a gyalogezred egyenruháját.

Címkék: hős, világháború, megemlékezés, kultúra