November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

Kaposváron, a Kossuth térre vasárnap 18 órára szerveztek megemlékezést. A székesegyháznál Dr. Pintér Rómeó önkormányzati képviselő a többi között arról beszélt, hogy '56 hősei a kommunizmus korszaka alatt is olyan értékekkel adtak tartást, mint a nemzet, a haza, az önrendelkezés iránti kiolthatatlan vágy és az ezeréves keresztény értékrend.

November 4. nemzeti gyásznap, és egyben a hálaadás napja is - emelte ki az igazságügyi miniszter a nemzeti gyásznapon vasárnap, Budapesten. Trócsányi László a Rákoskeresztúri új köztemető nemzeti gyászparkjában tartott megemlékezésen hangsúlyozta: 1956 hőseire, mártírjaira emlékezni és emlékeztetni kell, hálával kell gondolni rájuk, akik a szabadságunkat megalapozták. A miniszter azt mondta: '56 Európa és a világ lelkiismeretéhez is szólt, semmi más nem mozgatta úgy meg a szabad világ lelkiismeretét, mint a magyar forradalom.

1956. október 23-át a remény szülte, és ezt ölték meg november 4-én - mondta a tárcavezető, majd hozzátette, hogy a forradalmat és szabadságharcot árulás és olyan megtorlás követte, amelynek kegyetlensége és jogtalansága messze felülmúlt Haynauét.

Címkék: gyásznap, 1956, nemzet, emlékezés, forradalom, kultúra