Emberekről és életekről mesélnek a megsárgult lapok a levéltárban. Egyre többeket érdekel ez a világ és kutatnak őseik iránt. Ezt jelzi, hogy zsúfolásig megtelt a Somogy Megyei Levéltár nagyterme a családfakutató kurzusra.

- Laikusként kezdtem a családfa kutatásba, amelynek alapja az volt, hogy az apai öregapám megalapozta a családi levéltárat. Kisgyermek koromban mindig figyeletem, hogy egy nagy utazóládán volt egy lakat és időnként kinyitotta. Amikor meghalt, akkor jöttem rá, hogy a család dokumentumait tartalmazza - mondta Varga Róbert.

Az intézmény a felmenők iránti megnövekedett érdeklődés miatt indította el tanfolyamát, amelynek végére akár midenki elkészítheti a saját családfáját.
Az intézmény a felmenők iránti megnövekedett érdeklődés miatt indította el tanfolyamát, amelynek végére akár midenki elkészítheti a saját családfáját.

A levéltár azért indította ezt a tanfolyamot, hogy segítsenek a kutatóknak a családjuk megismerésében.

- Adatbázisokat is tudnak használni. Levéltári iratokat tudnak használni. És látnak olyan iratokat is, amik például mezei kutatóként nem adhatunk oda, hiszen már csak interneten találkozhatnak vele. Úgyhogy módszertant is kapnak, amivel a saját kutatásukat végezhetik és olyan tippeket, amiket csak a levéltáros tud adni - mondta a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának igazgatója, Polgár Tamás.

Ezekre az információkra pedig nagy szükség van hiszen a családfakutatás akár évekig is eltarthat. A levéltár a nagy érdeklődésre tekintettel tavasszal újabb tanfolyamot indít.

Címkék: ősök, családfa, kutatás, kultúra