25 középfokú intézmény, két egyetem, fegyveres és rendvédelmi szervek, illetve cégek vesznek részt a szakmai börzén, amelyre 1500 fiatalt várnak a szervezők. Ezt megelőzően szerdán a szakképzésről tartottak konferenciát pedagógusok, és más szakembereknek.

- Az OECD átlagnál 15 százalékponttal kevesebben szereznek Magyarországon szakmai végzettséget középiskolában, mint az EU átlag - ezen a problémán keresztűl tárgyalták meg a szakemberek a szakképzés jövőjét a konferencián.

A gyorsan változó világban az előregondolkodás, a piac igényeihez való alkalmazkodás már most szükséges a pályorientációban résztvevők számára.

- Jövőkép, stratégia, együtt gondolkodás mindenképpen kell, mert egyébként azokat a forrásokat, amik rendelkezésre állnak - legyen ez anyagi, vagy legyen humánerőforrás - mégiscsak koncentrálni kell valamiféle irányba - mondta Szűcsné Szabó Katalin, a Nemzeti Szakképzési és Felnöttképzési Hivatal főosztályvezetője.

Szó esett a gyakornoki program eddigi tapasztalatairól is. A megyében 52 vállalkozásnál 81 fiatal helyezkedett el ennek segítségével. Erről a szakképzési centrum tart folyamatos felvilágosítást a diákok és a cégek körében.

Csütörtökön és pénteken pályaválasztási kiállítást rendez a kormányhivatal. Erre mintegy 1500 fiatalt várnak szervezők, akiknek csaknem 50 szakmát mutatnak be.

A pályválasztási kiállítás és szakmabemutató csütörtökön kilenc órakor kezdődik a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Iskolában és délután öt óráig tart, szombaton pedig délután kettő óráig.

Címkék: pályaválasztás, továbbtanulás, kultúra, kaposvár