Történelmi visszatekintéssel kezdte előadását a Kaposvári Egyetem rektora. Napjainkban másfajta népvándorlás zajlik mint 100 ezer évvel ezelőtt, amit kezelni kell még akkor is, ha Európa előregszik és például ez gondot okoz a munkaerő területén - mondta Szávai Ferenc.

A szakemberek által a másik sokat emlegetett veszély a földrész iszlamizációja. A Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára szerint erre nagy esély van.

- A bejövő migránsok a maguk képére formálják Európát, és ennek következtében a régi Európa meg fog szünni. Azt gondoljuk, hogy erre a veszélyre azért a tudomány eszközeivel fel kell hívni a figyelmet és akkor talán történik a poltikai mezőben is egy olyan cselekvés, ami ezt megakadályozza. Nem Magyarországról beszélek nyilvánvalóan, de mondjuk Franciaország, Németország, Svédország az én meglátásom szerint nagyon komoly veszélyben van - tette hozzá prof. dr. Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem tanára.

Az Európai Unió jövője is szóba került a konferencián. Föleg a francia elnök szemszögéből vizsgálták a kérdést a tudományos szakemberek.

- Macron egy föderális Európát akar, tehát ha úgy tetszik egyfajta európai egyesült államokat, ami Macron javaslataiban nincs megfogalmazva, ez nyilván olyan európai egyesült államok, amit Frnaciaország vezet - mondta Gazdag Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora.

A Régiók a Kárpát-medencén innen és túl elnevezésű konferenciát 12. alkalommal rendezte meg a Kaposvári Egyetem.

Címkék: Régiók a Kárpát-medencén innen és túl, migráció, kaposvári egyetem, kultúra