Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa, valamint Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi és Bándi Gyula jövő nemzedékekért felelős biztoshelyettesek az ombudsmani hivatal megalakulásának évfordulóján átadták a Justitia Regnorum Fundamentum díjat a 2018. évi három kitüntetettnek: Prof. Dr. Vékás Lajos jogtudós, akadémikusnak, Mayer Évának a Barátság - nemzetiségi kulturális és közéleti folyóirat felelős szerkesztőjének és Prof. Dr. Kerekes Sándor környezetgazdásznak, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Kaposvári Egyetem egyetemi tanárának.

A Justitia Regnorum Fundamentum a kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozzák annak elismeréseként, hogy a díjazott az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, vagy jelentősen hozzájárult ilyen eredmény eléréséhez. A díjat az alapvető jogok biztosa saját hatáskörben, részben pedig a nemzetiségi és a jövő nemzedékek biztoshelyettesének javaslatára ítéli oda.

Kerekes Sándor professzor jobbról a második.
Kerekes Sándor professzor jobbról a második.

Kerekes Sándor professzor egyetemi tanárként is, de oktatói elhivatottságán túl is próbál hatni azokra a politikusokra, hivatalnokokra, gazdasági vezetőkre, akiknek hatalmukban áll tenni a fenntartható fejlődés érdekében - áll a díj indoklásában. A környezet-gazdaságtant a bevettnél szélesebb körben határozza meg, a környezet megóvását az erős államtól várja, mert a gyenge, be nem avatkozó állam esetében a környezet állapota, mint hosszú távú érdek, háttérbe szorul. Több együttműködést és az egymásrautaltság elismerését sürgeti a gazdasági szférák között, mondván, hogy a világ különben nem bírja ki a féktelen fogyasztás okozta környezetszennyezést.

Címkék: Kerekes Sándor, fenntartható, környezet, Kaposvári Egyetem, díj, kultúra